Németh Márta: Tejmentes ételek, teljes tejetlenség címmel írt könyvet azoknak, akiknek tejmentes diétán kell élniük. A Táplálék Allergia Centrum Alapítvány újságjában a szerző jó szívvel ajánlja receptjeit a “vegyes” családoknak is, mert a “kétfelé főzés” a receptek segítségével megszűntethető. “Az összeállítás az előételektől, reggeliktől, a leveseken, a főzelékeken, húsételeken át a süteményekig terjed. Íz világuk nagyanyáink konyháját, illetve a jó itáliai zamatokat idézi?
Mi, tejérzékenyek, nem maradunk le semmi földi jóról. A receptek közt van `tejfölös` krumplileves, illetve főzelék, madártej, rizskoch, tökfőzelék, vadas, aranyló fahéjas csiga és még sorolhatnánk. De a főtt krémekkel töltött tortákat sem hagytuk ki. Főtt krém! Jaj, az nagy munka, ijedezünk előre. Néhány apró fogás, semmi gőz fölött főzés, és étvágygerjesztő, illatozó, habosan repülő, nem nehéz krémet kapunk. Mindezt úgy, hogy semmi különleges alkotóelemre nincs szükségünk, bár azokra is gondoltunk, akik szívesen használnak növényi tejeket vagy tejporokat.”
Németh Márta, aki magas tejérzékeny, gondolt azokra is, akik életükben még egy rántott levest sem főztek. Azaz bevezeti olvasóit a sütés-főzés rejtelmeibe is. Ami még nagyon jó, csak olyan receptet közöl, ami bevált, azaz: “minden recept kiállta az idők és családunk, barátaink kritikus ízlésének próbáját.”