Az Autisták Országos Szövetségét (AOSZ) szülők alapították 1988-ban Autisták Érdekvédelmi Egyesülete néven. Az azóta eltelt csaknem harminc éves működése során az AOSZ meghatározó szereplője lett az autista emberek és családjaik érdekvédelmének. Mára több mint 90 szervezetet tömörítő országos ernyőszervezetté nőtte ki magát. Fő tevékenységei közé tartozik a szülősegítés, az országos közösség építése és támogatása, érdekvédelem, képzések szervezése, valamint tájékoztató kiadványok és hírlevelek kiadása.

SZÜLŐSEGÍTÉS

Információs ügyelet: telefonos információnyújtás H-Cs 9.00 – 16.00, P 9.00 – 14.00 között.  +36 (1) 354 1073    és   +36 (1) 266 5392

 • InfoCentrum szolgáltatás
 • Elhelyezési, ellátási kérdések
 • Jogosultságokkal, ellátásokkal kapcsolatos információk
 • Intézmények elérhetőségei
 • Általános kérdések
 • Jogsegélyszolgálat jogi kérdésekben ügyvéd vezetésével

AOSZ Info-Pont irodák

Az AOSZ a helyi szükségletekre közvetlenül reagáló regionális központok, úgynevezett AOSZ Info-Pont irodák létrehozásával segíti az érintett családokat. Az AOSZ Info-Pont irodák az AOSZ szolgáltatásait nyújtják az ország több pontján a helyi környezetbe ágyazottan.

Bővebb információkért, az AOSZ Info-Pont irodák elérhetőségeiért kattints az alábbi linkre!

Kiadványok:

 • Útmutató (2011): Jogszabályok, hasznos tudnivalók autizmussal élő felnőttek szüleinek, segítőinek, intézmények autizmussal diagnosztizált felnőttek szüleinek és segítőinek.
 • Iránytű (2010): „Úticsomag” autizmussal frissen diagnosztizált gyermekek szüleinek – információk a legfontosabb ellátásokról, intézményekről, jogosultságokról stb. Intézménylista, terápiák leírása, gyermekkort érintő gyakori kérdések és válaszok.
 • Majorháló (2010): Bemutatkoznak az autista majorságok hálózatának tagjai
 • Hogyan csináld? (2010): Jogsegély elsőkézből
 • Jogom van hozzá! (2010): Önérvényesítő füzet autizmussal élők számára
 • Faragó Ferenc: Auti-szótár (2008): kéziszótár szülőknek olyan idegen szavak magyarázatával, amiket gyakran hallanak autista gyermekükkel kapcsolatban – de nincs mindig alkalmuk megkérdezni, mit is jelentenek.
 • Széplaki Mirjam – Kapronczay Stefánia: Vény nélkül (2008) egészségfejlesztő szakember javaslatai szülőknek autista gyermekük egészségügyi ellátáshoz: praktikák, jó tanácsok; mit tegyünk és mit ne, ha kórházba, rendelőbe kell mennünk; házi beteggondozás alapelvei autizmusban stb.; a kiadvány részletes betegjogi útmutatót is tartalmaz, mihez van jogunk törvény szerint egy egészségügyi intézményben.
 • Mi az autizmus? – a szórólap röviden, érthetően ismerteti a legfontosabb alapokat az autizmusról.
 • Az autizmus – plakát, amely összefoglalva ismerteti az autizmus jeleit, kihelyezhető gyermekorvosi rendelőkben, óvodákban, egyéb intézményekben.

Kiadványaink megtekinthetők és ingyenesen letölthetők honlapunkról.

SZEMLÉLETFORMÁLÁS

animator@esoember.hu

Utazás az autizmus körül – lehet-e autista gyerek a padtársam?

A szemléletformáló óra célja a másság elfogadásának elősegítése, valamint autizmus-tudást is szeretnénk átadni a 14-18 éves korosztály számára. Fontosnak tartjuk, hogy eloszlassunk a köztudatban élő tévhiteket, mítoszokat az autizmusról, és korszerű információkat közvetítsünk.

Animátoraink várják oktatási intézmények, pedagógusok felkéréseit szemléletformáló osztályfőnöki órák megtartására.

Több, mint csendes nyitvatartás

A TÖBB, MINT CSENDES NYITVA TARTÁS program keretein belül képzett animátoraink lehetőséget nyújtanak más kereskedelmi egységek számára is, hogy dolgozóikkal és a vásárlóikkal megismertessék az autizmussal élők mindennapjait és az autizmusbarát vásárlás ismérveit. Azon szolgáltatásokat, akik vállalják a közös felkészülést és kialakítják az autizmusbarát szolgáltatásnyújtás körülményeit.

ORSZÁGOS KÖZÖSSÉG

www.aosz.huaz ország legnagyobb közösségi portálja autizmus területén.

Esőember folyóirat: az egyetlen folyóirat Magyarországon, az autizmus területén. Megjelenik 20 oldalon, negyedévente, 1000 példányban. Tagszervezeti tagoknak ingyenes.

Az eddigi számok elérhetők az alábbi weboldalon.

 • autizmussal kapcsolatos hírek az egész országból
 • hazai írások, külföldi tanulmányok fordításai
 • szülői beszámolók, szülői tanácsok, családok történetei
 • szülősegítő rovat, szakemberek tanácsai szülőknek
 • intézmények, szervezetek bemutatkozása
 • érdekvédelmi ügyek, programok leírása
 • minden, ami érdekes lehet…

Havi Hírlevél: hírek, információk, aktualitások. E-mailen több mint 2100 címre jut el. Digitálisan elolvashatóak az eddigi számok is, de a feliratkozásra is van lehetőség az alábbi weboldalon.

Autista Majorságok Hálózata (Majorháló): e néven azokat a szervezeteket fogjuk össze, amelyek majorsági ellátást, vagy ahhoz közelítő lakhatást és foglalkoztatást nyújtanak. (Bővebben:www.majorhalo.hu) A 16 résztvevő szervezet évente 2-3 alkalommal találkozik, hogy átadják egymásnak tapasztalataikat.

Vidéki hálózat – a Norvég Civil Támogatás Alap finanszírozásában országosan 19 civil szervezetet erősítünk meg és kérünk fel az AOSZ-szal való szorosabb és rendszeresebb együttműködésre. A projektről bővebb információk az alábbi weboldalon olvashatóak. A résztvevő szervezetek ezen az oldalon láthatók.

AOSZ Nap címmel minden évben ősszel konferenciát tartunk, amelyen a szülőket és a szakmát érdeklő kérdésekkel foglalkozunk. A rendezvény helyszínén zajlik számos egyéb program között az éves Börze, mely lehetőséget nyújt az autizmus specifikus támogató és fejlesztő eszközök bemutatására, megvásárlására, valamint az autizmus specifikus ellátást, fejlesztést és információnyújtást biztosító szervezetek és a közönség találkozására.

ÉRDEKVÉDELEM

Kapcsolattartás magyar és külföldi szervezetekkel:

 • Szakminisztériumokkal: pl. Emberi Erőforrások Minisztériuma.
 • Részt veszünk a Fogyatékos Emberek Szervezeteinek Tanácsa (FESZT) és az Országos Fogyatékosügyi Tanács (OFT) munkájában.
 • Társszervezetekkel: szakértői teamek, munkacsoportok szervezése az autizmus területéhez kapcsolódó különböző feladatok megoldására, javaslatok kidolgozására.
 • Konferenciákon, rendezvényeken munkabizottságokban képviseljük az autizmussal élő és a fogyatékos személyek és családjaik érdekeit.
 • Autism-Europe (AEaz európai ernyőszervezetben Magyarországot az AOSZ képviseli. 2008-tól az AOSZ delegáltját az AE elnökségi tagjának választotta. 2012 januárjától Szilvásy Zsuzsanna tölti be az Autism-Europe elnöki tisztségét.

Lobbi tevékenységünkről bővebb információt az Érdekvédelmi naplóban olvashat.

Sajtó megjelenések:

Szükség esetén a sajtóhoz fordulunk az autizmussal élő emberekkel kapcsolatos problémák megismertetésére, országos jelentőségű ügyekben nyílt leveleket, felhívásokat teszünk közzé. Sajtóanyagaink letölthetőek honlapunkról.

KÉPZÉS

Fogódzó – Szülőképzés – Országosan szervezünk 2 napos szülőképzést azoknak a szülőknek, akiknek gyermeke nemrég kapott diagnózist vagy még nem vett részt képzésben.

Felnőtt Fogódzó – Szülőképzés

Autizmus és szexualitás – workshop

Aktuális képzéseinket megtalálja ezen az oldalon. 

KUTATÁS

MTA-ELTE Autizmus Szakmódszertani Kutatócsoport (MASZK) – Jól-lét kutatás az autizmusban érintett családokért

A négyéves programban egy nagymintás, kvantitatív feltáró vizsgálat és egy nyolcvan családot bevonó, részletesebb, kvalitatív vizsgálat szolgálja azt a célt, hogy az adott területen tevékenykedő szakemberek jobban megismerjék az autizmussal élő gyermekek és felnőttek szüleinek pszichológiai jóllétét, életminőségét, illetve az ezeket befolyásoló sarkalatos tényezőket.

A kutatásról szóló hírek, információk és majdani eredmények az alábbi weboldalon olvashatók.

Országos Autizmus Kutatás – 2009-ben Országos felmérést készítettünk az érintett családok élethelyzetének jobb megismeréséért. A kutatás adataival be tudjuk bizonyítani a Kormányzatnak, hogy haladéktalan beavatkozásra van szükség. A kutatási program elemei:

 • Országos adatbázisok (OEP, Közoktatási Információs Rendszer) elemzése az érintettek demográfiai jellemzőinek leírása érdekében: hány autista él Mo-n, milyen életkorral
 • 600 fős kérdőíves felmérés országos hatókörrel családok problémáinak számszerű felméréséért.
 • A diagnózishoz jutás problémáinak feltárása intézményvezetőkkel végzett interjúk és intézményi gyakorlatok leírása alapján.
 • Családokkal végzett „fókuszcsoportok”, családtagokkal végzett mélyinterjúk, családi problémák feltárása.
 • A kutatási program elemeiről készült tanulmányokat eljuttattuk a Kormánynak, szakembereknek, közzétettük az interneten; az eredményeket 2009 őszén konferencián mutattuk be szülők számára.

A kötet az alábbi linkre kattintva olvasható.

Országos Autizmus Stratégia – az autizmus és a szakpolitika vezető szakértőinek bevonásával 2008-ban a Szociális és Munkaügyi Minisztérium megbízásából elkészítettük az autista embereket érintő intézmények (diagnózist adó helyek, iskolák, felnőtt-ellátók, szakemberképzés) fejlesztési tervét. A Stratégia 5 évre, 2013-ig ütemezi azokat a feladatokat, törvénymódosítási javaslatokat, amelyeket a mindenkori Kormánynak végre kell hajtania annak érdekében, hogy a jelenlegi országos ellátatlanság csökkenjen. Letölthető anyagok találhatók az alábbi weboldalon.

Az Autisták Országos Szövetségének alapdokumentumai az alábbi weboldalakon találhatók:

Alapszabály

Szervezeti Működési Szabályzat

Közhasznúsági jelentések

Elnökségi határozatok

Közgyűlési határozatok

Az AOSZ 2014-2017. szervezeti stratégiája

Költségtervek

Munkatervek

Elnökség tagjai:

 • Kővári Edit – elnök
 • Pohánka Edit- alelnök
 • Csonka Gábor – alelnök

Bemutatkozásuk ITT olvasható.

Munkatársak:

Bemutatkozásuk és elérhetőségeik ITT olvashatóak.