Egyre tobb szülo és autista emberekkel foglalkozó személy állapítja meg, hogy az autisztikus zavarok anyagcsereproblémákkal és bizonyos élelmiszerekkel való összeférhetetlenséggel járnak együtt. Az már nem kétséges, autista gyerekeknél táplálékuk bizonyos atkotórészei és bizonyos vegyi anyagok rontanak állapotukon.
Hol az összefüggés táplálkozás és autizmus között? Manapság a tudósok egyetértenek abban, hogy az autizmusnak kell, hogy legyen biológiai oka is. Hivatalos orvosi leletekkel viszont ez nincs bizonyítva. Leginkább a vértesztekre és az agyvizsgálatokra támaszkodnak tényállás nélkül. Brenda O’reilly, az AIA (az Allergia-okozta Autizmust Kutató és Támogató Hálózat) angliai igazgatója is azon a véleményen van, mint más tudósok is: az autizmusnak biokémiaíiokai is vannak. Megállapításának kiindulópontját autista gyerekek megfigyelése képezte, akiknek táplálkozási szokásai az autizmus kezdetekor teljesen megváltoztak. Ennek alapján a birminghami egyetemen egy kutatási projektet valósítottak meg. Kiderült, hogy minden tesztelt autista gyerek szervezetében alacsony a kénszint. Ez azt jelenti, hogy ezek a gyerekek képtelenek a természetes mérgeket és vegyi anyagokat kiválasztani. Becsléssel megállapítva kb. 50 százalékuk csökkent képességgel tudja a kéntartalmú vegyületeket (Schwefelzusammensetzungen) oxidálni.
Mit jelent hát az elégtelen kén-oxidáció, ha alacsony kénszinttel párosul?
Ennek hiánya következtében a vizsgált gyerekeknél sok táplálék és vegyi anyag allergiát okoz, ami hasonló következményekkel jár, mint az anyagcsere- megbetegedések. Az elfogyasztott táplálékok megtámadják az immunrendszert, ami nincs megfelelo állapotban ahhoz, hogy a feleslegessé vált anyagcseretermékeket kiválassza. Ezek a mérgezo végtermékek a szervezetben maradnak, és leginkább az agy biokémiai funkciójára vannak negatív hatással. Az agy nem tud megfeleloen muködni és az érintett gyerekeknél másodlagos tünetként autisztikus szimptómát mutat. A tudósok által elfogadott irány, hogy tizenöt autista emberbol egy, allergia okozta autizmusban szenved.
Az egyetlen “terápialehetoség” az autista gyerekek táplálkozásának megfigyelése, s azokat az élelmiszereket. amelyek ezeket a reakciókat kiváltják, kizárni vagy csökkenteni kell. A folyamat mindig a gyerekek táplálkozásának pontos megfigyelésével kezdodik. Fontos annak megállapítása, hogy a kezdeti autisztikus zavarok változtak-e, hogy tisztázni tudjuk: a táplálkozási szokások változtatásával a tünetek csökkennek-e. Ezzel egy idoben célszeru táplálkozási naplót vezetni, legalább két héten keresztül. Így pontosabban megfigyelhetok az elfogyasztott táplálék alapján bekövetkezett lelki és testi változások.
Az e cikkben felhasznált információk az EULE információs lapjából származnak. A német terjesztés és szerzoi jog az AIA igazgatója, Brenda O’reilly hatásköre.