E-mail Felelős munkatárs
animator@esoember.hu Rumi Edina

Szemléletformáló iskolai órák az autizmusról

Utazás az autizmus körül – Lehet-e autista gyerek a padtársam?

Lehet! Ha a statisztikákat nézzük, akkor minden ötödik osztályteremben ül egy autista gyermek. Éppen ezért napjaink egyik égető kérdése, a társadalmi tudatformálás, ezen belül is az autizmussal kapcsolatos ismeretek minél szélesebb körű elterjesztése.

A társadalmi szemléletváltoztatás egyik lehetséges módja a fiatalok véleményének formálása, hiszen ők azok, akik még befogadóak, egy évtized múlva pedig a közösség meghatározó tényezőivé válnak. Ezen elv alapján az AOSZ szervezésében civil kezdeményezés indult, melyek célja a fiatalok attitűdjének, tudatának formálása az autizmussal és annak társadalmi kérdéseivel kapcsolatban. E program keretein belül önkéntes animátoraink lehetőséget nyújtanak középiskolák számára, hogy osztályfőnöki órák keretein belül ismertessék meg a fiatalokkal az autizmussal élők mindennapjait. Mindezt játékos, szórakoztató, interaktív módon, a fiatalok bevonásával és aktív részvételével.

Az AOSZ 2010 szeptemberében indított szemléletformáló óra célja nemcsak a másság elfogadásának elősegítése, de pontosabb autizmus-tudást is szeretnénk átadni a 14-18 éves korosztály számára. Fontosnak tartjuk, hogy eloszlassunk a köztudatban élő tévhiteket, mítoszokat az autizmusról, és korszerű információkat közvetítsünk.

Animátoraink várják oktatási intézmények, pedagógusok felkéréseit szemléletformáló osztályfőnöki órák megtartására.

Animátorainkkal az Autisták Országos Szövetségén keresztül tudják felvenni a kapcsolatot. Keressék az AOSZ irodáját az animator@esoember.hu e-mail címen, vagy a 061-354-1073 telefonszámon, az animátor hálózat koordinátora szívesen válaszol kérdéseire.

A programleírás letölthető pdf formátumban ITT található.

Keressenek meg minket bátran!

Utazás az autizmus körül -- lehet-e autista gyerek a padtársam? Utazás az autizmus körül -- lehet-e autista gyerek a padtársam?
Ezzel a címmel tartott rendhagyó osztályfőnöki órát az Autisták Országos Szövetsége. A TASZ filmje megnézhető itt:

Az Animátorok munkájához szükséges dokumentumok Az Animátorok munkájához szükséges dokumentumok
Letölthető Teljesítés igazolás minta, Letölthető Beszámoló űrlap minta, A szemléletformáló iskolai óra segédanyaga letölthető itt.