Tapasztalatok az oltóanyagokról

Az elmúlt időszakban nagyon sok megkeresést kaptunk azzal kapcsolatban, hogy ajánlott-e az oltás autizmus diagnózis esetén és preferált-e valamelyik típusú, vagy gyártmányú oltás?

Több állásfoglalást kérő levelet is írtunk, melyeket itt olvashatnak:

  • Írtunk Prof. Dr. Mészner Zsófia Phd. csecsemő- és gyermekgyógyász infektológus szakorvosnak, a Védőoltási Tanácsadói Testület elnökének, itt olvasható megkereső levelünk, válaszuk ITT OLVASHATÓ.
  • Írtunk Dr. Kulcsár Andrea gyermekgyógyásznak, a fertőző betegségek szakorvosának, aki a Dél-Pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetének munkatársa. Ezt a levél ITT olvasható. Várjuk válaszát.
  • megkerestük Nyitrai Zsolt kiemelt társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki megbízottat, hogy az autizmusban érintett személyek és az őket gondozó családtagok kiemelt rizikócsoportként kerüljenek előbbre az oltási tervben. Megkereső levelünk teljes terjedelemben ITT olvasható, ezzel kapcsolatban az Operatív Törzstől EZT a választ kaptuk.
  • Írtunk Dr. Dánielisz Ágnes, főosztályvezető asszonynak, a Nemzeti Népegészségügyi Központ, Járványügyi és Infekciókontroll Főosztályára, ez a megkereső levél INNEN elérhető, várjuk válaszát.
  • Írtunk Prof. Dr. Kásler Miklós miniszter Úrnak, megkereső levelünk ITT olvasható, várjuk válaszát.

Tekintettel arra, hogy a válaszlevelek érdemi segítséget nem jelentenek az autista személyeknek és családjaiknak a döntésben, megkerestük az Autista Majorságok Hálózatának vezetőit és megkérdeztük a tapasztalataikat.

Az Autista Majorságok Hálózatának tagszervezeteinél, a bentlakásos intézményekben, az elmúlt időszakban 118 főt beoltottak.

Az intézményekben többségében a Pfizer vakcinával történtek az oltások, 2 fő volt, aki kínai vakcinát kapott, s egy fő Astra Zenecát.

Összességében az volt a tapasztalat, hogy senkinél semmilyen erős reakció nem lépett fel, csupán néhány esetben fordult elő a karizom 1-2 napos fájdalma, keveseknél minimális hőemelkedés, amely tünetek szokványos oltási reakciónak számítanak. Nem okozott gondot a születéskori neurológiai eltérés vagy az epilepszia sem.

Amennyiben hivatalos állásfoglalást is kapunk ebben a témában, Híreinkben és Érdekvédelmi naplónkban azonnal közzé tesszük, kérünk minden kedves érdeklődőt, kísérjék figyelemmel weboldalunkon a HÍREK és az ÉRDEKVÉDELMI NAPLÓ felületet, valamint FB oldalunkat is, ahol naprakész információkkal szolgálunk.