Lépéseket tettünk az álterápiák terjedése ellen

Nemrég hírt adtunk arról, hogy időről időre felbukkannak, és médiában is teret kapnak olyan álterápiák, amikről azt állítják, hogy valamilyen módszerrel meggyógyítják az autizmust, vagy speciális tréninggel kikezelik az autizmus tüneteit.

Az elmúlt időszakban is történt ilyen eset. A teljes hazai autizmus közösség mélyen felháborodott, számtalan megkeresés érkezik Szövetségünkhöz autizmusban érintett személyektől, családoktól és szakemberektől.

2016-ban már felléptünk az ismeretlen és ártalmas terápiák ellen, és most is mindent megteszünk azért, hogy megvédjük a családokat.

Ezért újra a kormányzat támogatásákat kértük ahhoz, hogy a közmédián keresztül a köztudatba bekerüljenek a hiteles, tudományos evidenciákon alapuló autizmus ismeretek, terápiák és irányelvek, valamint ahhoz, hogy az ellenőrizetlen álterápiák ne kaphassanak teret a médiában. 

Levelünket eljuttatuk a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alaphoz (MTVA) is, ahonnan azt a választ kaptuk, hogy a közmédia megjelenési lehetőséget biztosít szakmai álláspontunk kifejtésére.

Az autizmus szakmai szereplőivel és az országos fogyatékosügyi érdekvédelmi szervezetekkel együtt dolgozunk azon, hogy közös fellépésünk nyomán olyan szabályozott környezet jöhessen létre, amelyben csak megbízható, nemzetközi szakmai konszenzuson alapuló terápiák kaphassanak nyilvánosságot, amelyek egyértelműen a fogyatékossággal élő emberek érdekeit szolgálják.