E-mail Felelős munkatárs
tagsag@esoember.hu Rumi Edina

A Ptk. 2011. évi CLXXV. törvény, az egyesülési jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról 4.§ rendelkezése és az Autisták Országos Szövetsége 2016. február 6-i közgyűlésének értelmében az Autisták Országos Szövetségében természetes személy tagsági jogviszonya nem létesíthető. 

Az egyéni tagság a fenti jogszabály értelmében ugyan megszűnik, Önnek azonban továbbra is lehetősége lesz arra, hogy a tagunk legyen és élhessen az AOSZ folyamatosan bővülő szolgáltatásaival!

Az Autisták Országos Szövetsége számára nagyon fontos az autista személyekkel és családjaikkal, valamint a velük foglalkozó szakemberekkel való kapcsolattartás! Az Autisták Országos Szövetsége céljai változatlanok, az autista személyek és családjaik érdekeinek védelméért, a családok segítéséért dolgozik. Szolgáltatásai változatlanul elérhetőek a jövőben is, azokat folyamatosan bővíti, fejleszti és közelebb viszi Önökhöz!

Az AOSZ vidéki hálózatát alkotó és az ahhoz csatlakozó szervezetek a helyi igényeket, egyéni sajátosságokat és a változásokat jól ismerő, az AOSZ által biztosított szakmai háttérrel, más tagszervezetekkel való együttműködésben dolgozva magas színvonalú, személyesebb kapcsolat biztosításával várják Önt tagjaik sorába.

Szeretne az Autisták Országos Szövetségéhez csatlakozni, szeretne továbbra is AOSZ tagsági kártyával rendelkezni és az Esőember folyóiratot papír alapú formában megkapni, valamint a szervezeti döntésekben részt venni?

Erre 3 lehetősége van:

  1. Legyen tag az Autisták Országos Szövetsége tagszervezeteinek egyikében! Tagszervezeteink listáját, a szervezetek bemutatkozását, elérhetőségeit itt tudja megtekinteni: http://aosz.hu/tagszervezeteink-listaja/
  2. Létesítsen tagsági viszonyt az Autisták Országos Szövetsége gondozásában megalakított Társaság az Autista Emberekért civil társasággal, mely azok számára nyújt megoldást, akik közvetlenül az AOSZ gondozásában működő szervezet tagjai szeretnének lenni. Amennyiben szeretne a Társaság az Autista Emberekért civil társaság tagja lenni, úgy kérjük látogassa meg bemutatkozó weboldalukat, ahol elérhető ismertetőjük, elérhetőségeik és a belépéshez szükséges dokumentumok (társasági szerződés, belépési nyilatkozat) is.
  3. Alapítson a saját lakóhelyén élő szülőtársaival tagszervezetet (egyesületet, alapítványt, vagy civil társaságot). Segítünk Önnek ebben, kérjük írjon a szervezetfejlesztes@esoember.hu címre!

Felhívjuk a figyelmét arra, hogy a vidéki AOSZ Info-Pont irodáinkban, vagy az AOSZ központi irodájában továbbra is lehetősége van a szolgáltatások igénybevételére, elérhetőségeink változatlan formában biztosítanak személyes ügyintézésre lehetőséget.

Ha tagsági viszony létesítésével kapcsolatban kérdései vannak, akkor kérjük írjon nekünk a tagsag@esoember.hu címre, vagy kérjen tájékoztatást az AOSZ iroda központi elérhetőségein:

Autisták Országos Szövetsége

1053 Budapest, Fejér György utca 10.

Tel.: (1) 354-1073

Gyakori (általában feltett) kérdések és válaszok

Mi az a jogi szabályozás, ami miatt megszűnik a tagságom?

A tájékoztató levélhez mellékelt nyilatkozatban is megtalálható a jogszabály, amely miatt megszűnik az egyéni tagság.
2011. évi CLXXV. törvény, az egyesülési jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról
4.§ (3) bekezdése szerint: A szövetség olyan egyesület, amely két tag részvételével is alapítható, működtethető. A szövetség tagja egyesület, alapítvány, egyéb jogi személy, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet vagy civil társaság lehet; szövetség tagja természetes személy nem lehet.

Az AOSZ kártyát továbbra is szeretném használni, lehetséges?

Az AOSZ kártyát a továbbiakban is változatlanul lehet használni, amennyiben ezzel kapcsolatosan változás lesz azt közzétesszük honlapunkon, facebook oldalunkon (https://www.facebook.com/minden100/) és hírlevelünkben is. Az AOSZ kártyához azonban nem közvetlenül az AOSZ-tól, hanem az AOSZ tagszervezeteinek egyikétől tud hozzájutni, amennyiben a tagszervezetben tagságot létesít.

Nem kapok ezentúl hírlevelet?

Emailben kiküldött hírlevelünket továbbra is megkapja mindenki, aki eddig tagunk volt vagy feliratkozott rá honlapunkon. Bárkinek lehetősége van továbbra is a Hírlevélre feliratkozni az alábbi weboldalon: http://aosz.hu/hirlevel/

Hogyan tudom ezentúl olvasni az Esőember újságot?

Honlapunkon az Esőember című újság minden eddig megjelent száma olvasható pdf formátumban (olvasható és le is tölthető). A továbbiakban is elérhető lesz az Esőember című újság, melyet ezen a weboldalon találhat meg: http://aosz.hu/kiadvanyok/esoember-osszes-szam/
Amennyiben továbbra is szeretné megkapni az újságot papír alapon, vagy előfizeti irodánkban 2800,- Ft/év előfizetési díjért, vagy tagsági viszonnyal kell rendelkeznie az AOSZ valamely tagszervezetében. A továbbiakban rajtuk keresztül lehet majd hozzájutni az újsághoz.

Megszűnik az AOSZ?

Az AOSZ nem szűnik meg. Az Autisták Országos Szövetsége céljai változatlanok, az autista személyek és családjaik érdekeinek védelméért, a családok segítéséért dolgozik. Szolgáltatásai változatlanul elérhetőek a jövőben is, azokat folyamatosan bővíti, fejleszti és közelebb viszi Önökhöz!

Hová forduljak ezentúl ha bajban vagyok? Ha jogsegélyre van szükségem már nem kereshetem a jogsegélyszolgálatot?

A jogsegély szolgálat és az infocentrum szolgáltatás változatlanul elérhető.
A jogsegélyszolgálat leírását bővebben az alábbi weboldalon http://aosz.hu/jogsegelyszolgalat/ találja.
Az infocentrum szolgáltatás leírását bővebben az alábbi weboldalon http://aosz.hu/infocentrum/infocentrum-szolgaltatas/ találja.

Miért kaptam több nyilatkozatot? A gyermekem nevében is ki kell töltenem?

A nyilatkozatot mindenkinek ki kell tölteni, aki tagsági viszonyban állt az AOSZ-szal. Ha egy családban több családtag is tagja volt az AOSZ-nak, akkor minden családtagnak külön nyilatkoznia kell.

Mi az a Civil Társaság, amiről írnak a levélben?

A Társaság az Autista Emberekért civil társaság az AOSZ gondozásában jött létre. A Társaság célja, hogy lehetőséget biztosítson az AOSZ-hoz való közvetlen csatlakozásra, ha Ön nem kíván belépni egyik tagszervezetünkbe sem, de szeretne továbbra is az AOSZ-hoz csatlakozni. A Társaság az Autista Emberekért civil társaság ismertetője, elérhetőségei és a tagsági viszony létesítéséhez szükséges dokumentumok (társasági szerződés, belépési nyilatkozat) IDE kattintva olvasható.