Váljunk láthatóvá!

Gyakran olvasunk olyan statisztikai adatokat, hogy a világon minden 59. ember autista. Vagy hogy legalább 100.000 személy érintett autizmusban Magyarországon. De ez tényleg így van? Nem tudjuk pontosan. Nem tudjuk pontosan, hogy hány autista személy él Magyarországon, csak azt tudjuk, hogy sokan vagyunk. Nincs pontos nyilvántartás. 

Pedig érthető, ha az autizmusban érintett családok, az érdekvédelmi szervezetek és a kutatók pontos számadatokat szeretnének tudni. Azért, hogy a szolgáltatások tervezhetővé váljanak. Most és a jövőben is. Ha tudjuk, hogy pontosan hány óvodáskorú autista gyerek van, tudjuk, mennyi speciális óvodai férőhely és fejlesztés kell nekik. De azt is tudni fogjuk, hogy 3-10 év múlva mennyi iskolai férőhelyre, gyógypedagógusra, fejlesztési lehetőségre lesz szükség, 10-15 év múlva mennyi autizmus-specifikus nappali intézményi vagy éppen bentlakásos férőhelyre lesz igény. Azt is tudni fogjuk, hogy ezek az igények az ország melyik részén fognak mutatkozni. Ebben segítenek a népszámlálás összesített statisztikai adatai.

A 2011-es népszámláláson 5120-an vallották magát autista személynek. Tegnap elindult a 2022-es népszámlálás. Az állam a szolgáltatásokat, a férőhelyeket és a forrásokat a jövőben annyi emberre tervezi, ahányról a hivatalos adatokból tud.

Jelenleg nem látszunk! Rajtad is múlik, hogy láthatóvá váljunk!

A kérdőívekből anonimizált, összesített statisztikai adatok készülnek, senkinek az egyéni adata nem kerül nyilvánosságra.

2011-ben 3330 autista gyereket (19 év alatt) vettek számba a népszámláláson. De a 2021/2022-es tanévben is csak 8437 autista tanuló volt a statisztikai adatok szerint.

Ennyi gyereknek mennyi autizmus spektrum pedagógiája szakirányos gyógypedagógusra van szüksége? Mennyi államilag támogatott fejlesztést kell tervezni számukra? Szükséges emelni az autizmus szakirányos gyógypedagógusok képzésén a létszámot?

Ezek a számok eredményezhetik azt a megállapítást, hogy Magyarországon elegendő szakember van az oktatásban.  Hogy a szakemberek száma elegendő az autista gyermekek fejlesztéséhez, jogaik érvényesüléséhez, optimális és kiegyensúlyozott fejlődésükhöz. Ti tudjátok a legjobban, hogy ez nem így van!

Több autista gyerekkel kellene számolni az oktatásban? Mi tudjuk! De nem látszanak. Rajtad is múlik, hogy láthatóvá váljunk!

Naponta megjelenő igény a szülők és az érintettek részéről az Autisták Országos Szövetsége felé, hogy ajánljunk pszichológust, pszichiátert, aki ért az autizmushoz. Mondjuk meg, hol van olyan egészségügyi szakrendelés, ahol figyelembe veszik az autizmusból eredő speciális szükségleteket. Segítsünk, hol van altatásos fogászat, ahol fogadják is a hozzátartozójukat.

A 2011-es népszámláláson 5120 személy vallotta magát autista személynek. A speciális egészségügyi szolgáltatásokat ehhez a számhoz méretezték?

Több autista személyre kellene szabni a speciális egészségügyi szolgáltatásokat? Mi tudjuk! De nem látszanak. Rajtad is múlik, hogy láthatóvá váljunk!

Gyakran találkozunk azzal a ténnyel,  hogy nincs elég olyan autizmus-specifikus nappali intézmény, amely az oktatási rendszerből kikerülő fiatal felnőttek egyéni szükségleteinek megfelelő napközbeni ellátását, gondozását, képességeinek megőrzését és fejlesztését biztosítja. 

Az Autisták Országos Szövetsége jelenleg tagszervezeteivel együtt dolgozik annak érdekében, hogy ez megváltozzon. Ezzel kapcsolatos munkánkról folyamatosan frissülő weboldalunkon tájékozódhattok. 

Az egyik legelső lépésünk az, hogy felmérjük, hol és mekkora az igény erre a szolgáltatásra. Ha lennének hivatalos statisztikai adatok, nagyon megkönnyítené munkánkat, hiszen pontos számadatokkal tudnánk felkeresni az önkormányzatokat.

Olyan bentlakásos intézményi férőhelyekre is nagy szükség lenne, ahol biztosított az egyéni szükségleteknek megfelelő autizmus-specifikus ellátás. Legalábbis a hozzánk érkező jelzések szerint. Sajnos hivatalos számokkal ezt sem tudjuk alátámasztani, amikor érdekvédelmi munkánk során jelezzük ezt, és változásokat, fejlesztéseket kérünk a döntéshozóktól.

Több autista felnőttnek van szüksége intézményi ellátásra? Mi tudjuk! De nem látszanak. Rajtad is múlik, hogy láthatóvá váljunk!

Sajnos az autista emberek közül kevesen dolgoznak. Pedig számukra szó szerint létszükséglet lenne a munka, a munkából származó jövedelem.

Ha elég sokan vagyunk, és eléggé láthatóvá válunk, a munkáltatók számára is jelzés lehet.  Nyitottabbá válnának, lehetőséget látnának az autista munkavállalókban. 

Számokkal tudnánk alátámasztani igényünket a védett munkahelyek számának növelésére. 2011-ben  1688 fő 20 és 60 év közötti autista felnőttet rögzítettek a népszámlálás adatai. Vajon tényleg 1600 autista felnőtt társunk van csak Magyarországon? Az AOSZ-nak csak 1600 autista felnőtt érdekében kell eredményeket elérnie?

Több autista felnőttnek van szüksége védett munkahelyre? Mi tudjuk! De nem látszanak. Rajtad is múlik, hogy láthatóvá váljunk!

A népszámlálásról részletesen ITT tájékozódhattok.