Új weboldal az ukrán menekült családoknak és az őket segítőknek

Ahogy arról már márciusban beszámoltunk, több módon is bekapcsolódtunk az Ukrajnából menekülő, autizmusban érintett családok megsegítésébe.

Az elmúlt időszakban az ország 14 pontján működő AOSZ Info-Pont irodákban dolgozó kollégáink felvették a kapcsolatot a régiójukhoz tartozó Kormányhivatalokkal, hogy felajánljuk segítségünket arra az esetre, ha autizmusban érintett családok kerülnek a látóterükbe. A Kormányhivatalok mindegyike örömmel fogadta az együttműködés lehetőségét. 

Alábbi témákban ajánlottunk segítséget:

  1. információ nyújtása a menekülő, vagy menekülni készülő tájékozódó családok számára magyar, ukrán és angol nyelven,
  2. tájékoztató anyagok a velük találkozó szervezetek, hatóságok szállásadók számára,
  3. 14 irodánk és a Megyei Kormányhivatalok vezetőinek együttműködésével autizmusban érintett családok csoportos, az irodáink működési területéhez közel eső elszállásolására törekszünk, így kollégáink a napi támogatást autizmus szempontból segíteni tudják, hozzájuk kapcsolódó önkéntes, autizmushoz értő szakemberekkel pedig az idő eltöltésében tudjuk segíteni az autizmusban érintett gyermekeket és felnőtteket, mindent megteszünk a kihívást jelentő viselkedés megelőzéséért (speciális játékcsomag és vizuális támogatásokból álló alapcsomag, valamint a szállásadó felkészítése az, ami már jelenleg is elérhető az irodáinkban, de szakembereink szükség esetén további segítséget is tudnak nyújtani)
  4. igény esetén segítjük a továbbutazást az Autism-Europe adatbázisán és kapcsolatrendszerén keresztül.

Az ország 14 városában működő AOSZ Info-Pont irodánkat ellátjuk az autista személyek állapotát, érdeklődési körét figyelembe vevő, szabadidő eltöltésére alkalmas feladatlapokkal, játékokkal, valamint május elejétől havi 10 órában szakmai segítséget is tudunk nyújtani a családok számára, szakirányos gyógypedagógusok segítségével.

Önkénteseinkkel elkezdtünk dolgozni egy weboldalon, amely segítséget nyújt a családoknak és a segíteni szándékozóknak egyaránt, melyen több szakmai ajánlás is található az autizmusban érintett családokkal való együttműködés segítése érdekében.

Köszönetet szeretnénk mondani mindazon önkénteseinknek, akik ebben segítségünkre voltak:

  • Mohay Dorottyának és Furdan-Badonszky Csillának, a Kecskeméti Autizmus Centrum gyógypedagógusainak – akik a szakmai részben nyújtottak nagy segítséget
  • Körözsi Barbarának – aki az ukrajnai autizmus ellátással kapcsolatban szolgált hasznos információkkal
  • Knausz Annának, Liviu Burlacunak és Szücs Zoltánnak, akik az angol és ukrán nyelvre fordításban segítettek
  • Botz Attilának, aki létrehozta és feltöltötte tartalommal.

Arra kérünk mindenkit, hogy minél több helyen ossza meg az oldal elérhetőségét, hogy minden érintett számára elérhető legyen!

https://specialissegitseg.aosz.hu/