Mi is segítünk! Te is segíthetsz!

Amikor megérkeztek az első híradások az ukrajnai helyzetről és tudósítások az első a menekültek határok felé indulásáról, egy percig sem volt kétséges, hogy az Autisták Országos Szövetségének is szerepet kell vállalnia a segítésnyújtásban. Autista családtaggal is útnak indulnak édesanyák és segítő barátaik, nagyszülők. Számukra különösen nagy kihívást jelent kiszakadni a megszokott környezetből, az utazás ismeretlen emberek tömegében, a szokatlan zajok és a rendkívüli körülmények, melyekre gyakran erősen és kiszámíthatatlanul reagálhatnak. 

1.) Európai szinten is együttműködünk társszervezeteinkkel a menekültek segítésében

Az első napok a feladatok azonosításával és önkéntes munkacsoportok szervezésével teltek, azonnal felvettük a kapcsolatot az európai autizmussal foglalkozó ernyőszervezetekkel is. Legfőbb partnerünk a brüsszeli székhelyű Autism-Europe jogvédő szervezet, amely 38 országot fog össze, de partnerként ismeri el a WHO, az ENSZ, és részvételi státuszt is élvez  az Európa Tanácsnál. A másik szervezet a prágai székhelyű European Council of Autistic People (EUCAP), amely autizmus spektrum zavarral élők által életre hívott ernyőszervezet. Közösen kezelt adatbázisok segítik a menekülők utazásszervezését és fogadását.

Mint azt már olvashattátok egy korábbi bejegyzésben -, nemzetközi szinten is együttműködünk társszervezeteinkkel a menekültek segítésében. De természetesen számos más szinten is keressük a bekapcsolódás lehetőségeit, például a menekültekkel foglalkozó állami szereplőkkel és önkéntes szervezetekkel. Az elmúlt napokban segítséget felajánló szórólapok, plakátok, ismertetők szövegeit fogalmaztuk, elkezdtük a honlapunkon egy kétnyelvű segítő-információs oldal kialakítását, mely hamarosan publikussá válik. 

2.) Önkéntesekkel segítjük az autizmusban érintett menekülteket

Már az első napokban érzékeltük, hogy ehhez a törekvéshez sok segítő jószándékú emberre lesz szükség, így önkénteseket toborzó felhívással fordultunk a nyilvánosság felé. Ennek eredményessége minden várakozásunkat felülmúlta! Eddig legalább kéttucatnyian ajánlották fel segítségüketk a koordinálás, fordítás, szervezés, egyéni segítés, szakmai segítségnyújtás, mentálhigiénés támogatás, szálláshely biztosításához. A menekült emberek, családok nevében is köszönjük ezt Nektek!

3.) Befutottak az első jelzések autizmusban érintett menekültekről

Az elmúlt két hétben végzett feladataink és szervező munkáink rámutattak arra, hogy kezdeményeznie kell az AOSZ-nak autizmus barát szálláshelyek létesítését, és ezek kialakításában és fenntartásában is szerepet kell vállalnunk. A feladat megoldásában elsőként sietett a segítségünkre a Budapest Bike Maffia, amely saját gyűjtéséből ajánlott fel egymillió forintot erre a célra, az AOSZ-nak. Időközben egy ukrajnai gyermekvédelmi szervezet is kapcsolatot keresett velünk, jelezve, hogy vélhetően nyolc, kilenc érintett család esetében szükségük lesz majd a segítségünkre. Egyeztetésekbe kezdtünk a Szimbiózis Alapítvány vezetőjével az átmeneti segítséget nyújtó speciális szálláslehetőségek biztosítása érdekében.

A menekült embertársaink elhelyezéséről a magyar állam gondoskodik. Az első napok azonban nagyon nehezek, és a többszörös terhekkel érkező autizmusban érintett családok számára óriási segítséget jelenthet minden felajánlás.

Arra kérünk mindenkit, hogyha tájékozott az autizmusban és az ismeretek felelősségének birtokában úgy gondolja, hogy átmeneti szállást tud nyújtani olyan menekült családok számára, akik autista családtaggal érkeznek Magyarországra, azok keressék meg az Autisták Országos Szövetségét a felajánlásukkal az autisticrefugees@esoember.hu e-mail címen. Kérjük felajánlott lehetőséget kritériumait pontosan határozzák meg és adják meg telefonos elérhetőségeiket is.

Köszönjük a segítséget minden empatikus, jószándékú embertársunknak!!!