TOP Plusz – Esély az autizmus-specifikus nappali intézmények létesítésére

Minden gondoskodásra szoruló autista gyermeket nevelő szülő fejében megfordul a gondolat: mi lesz a gyermekemmel, ha vége az iskolának? Hol találok olyan, az iskolához hasonló rendszerű nappali programot nyújtó közösséget, ahol értik a gyermekem autizmusát, jól érzi magát, ahol megtartja a megszerzett tudását és tovább fejlesztik a készségeit, az önállóságát és az önkiszolgálását? Erre a nappali ellátást nyújtó intézmények lennének a legalkalmasabbak, de autista személyeket nagyon kevés intézmény fogad, és ott sem biztos, hogy megfelelő ellátást kapnak.

A TOP_PLUSZ-3.3.2-21 HELYI EGÉSZSÉGÜGYI ÉS SZOCIÁLIS INFRASTRUKTÚRA FEJLESZTÉSE című pályázat keretében az önkormányzatok jelenleg tervezik az úgynevezett TOP Plusz Városfejlesztési Programterveket, amelyek tartalmazzák azokat a szociális beruházásokat is, amelyeket 2027-ig szeretnének megvalósítani. Most kell összefognunk, hogy minél több helyen kerüljenek be az autizmus-specifikus szolgáltatást biztosító nappali intézmények is a stratégiai tervezésbe!

A PÁLYÁZATI FELHÍVÁS ITT található.

Ha Te is tenni akarsz valamit, akkor gyere el, mi segítünk! Elsősorban a tagszervezeteinket várjuk közös gondolkodásra, közös munkára. Ha pedig szülő vagy, akkor keresd fel a hozzád legközelebb eső tagszervezetet, vagy a helyi AOSZ Info-Pont irodát az igényeddel.

Biztosan hallottál már arról, hogy Kecskemét Önkormányzata már hozott létre nappali ellátást kifejezetten autista személyek számára.  Libor Zoltán, Kecskemét Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalának főtanácsosa Nappaliról álmodozók című írásában érzékletesen mutatja be a közoktatásból kikerülő autista fiatalok elhelyezésének, fejlesztésének rendkívül komplex helyzetét.

Itt az idő, lépjünk együtt!

Találkozót szervezünk tagszervezeteink számára, ahol Libor Zoltán főtanácsos, valamint Szántó Tamás, az AUT-PONT Alapítvány elnöke nyújt segítséget abban, hogy milyen lépéseket tehetsz, hogyan gondolkodj, ha most belevágnál egy kezdeményezésbe, melynek eredményeként a Te városodban is létrejöhet nappali ellátás autista személyek számára.