Kedves Látogató!

Ezen az oldalon otthoni felügyeletet biztosító segítő személyt tud igényelni autizmussal élő családtagja mellé. Az üzenet adattartalma meghatározott: meg tudja adni a támogatás helyét megye szerint, továbbá, hogy a támogatandó személy gyermek vagy felnőtt, valamint az ön elérhetőségeit. Üzenete email formájában megjelenik a segítőknél, és amennyiben valamelyiküknek van lehetősége, kapacitása, közvetlenül kapcsolatba lép önnel.

Jelenleg 37 segítő szerepel a névjegyzékben, akik az AOSZ modellprogramjában kaptak képzést. Szövetségünk 2018 és 2021 között, két szakaszban valósította meg az autizmusban érintett családokat segítő modellprogramot. Honlapunkon itt olvasható a modellprogramot részletesen bemutató hivatalos beszámoló: https://aosz.hu/beszamolo-az-aosz-modellprogramjarol/

A modellprogram célja az volt, hogy megteremtsük egy olyan szolgáltatás alapjait, amire azoknak a családoknak van igen nagy szükségük, ahol autista személyt otthon gondoznak. Ők igényelnék, hogy időnként egy megbízható segítő vigyázzon az érintettre, míg a szülő hivatalos ügyet intéz, orvoshoz megy, bevásárol vagy kikapcsolódik. Úgy gondoljuk, hogy a családok környezetében élő laikus személyek, rokonok, ismerősök is alkalmassá válhatnak a feladatra, ha megfelelő képzést kapnak. Szakmai partnereink, az Autizmus Alapítvány szakembereinek közreműködésével két képzési programot dolgoztunk ki, egyet a gyermekkori, egyet a felnőttkori segítőknek: „Autizmussal élő gyermekeket nevelő családok támogatása, a lakókörnyezetben segítő személyek képzésén keresztül E-001430/2016/D005” és „Segítők képzése autizmussal élő személyek otthoni támogatására E-001430/2016/D004”

Fölhívjuk figyelmüket, hogy a modellprogram lezárulta után a segítők önállóan, az AOSZ-tól függetlenül végzik tevékenységüket, munkájuk fölött az AOSZ semmiféle felügyeletet, kontrollt nem gyakorol. Az AOSZ szerepe az, hogy biztosítjuk honlapunkon a lehetőséget a segítők elérésére, valamint, hogy a segítőknek szakmai konzultációkat szervezünk.

További képzések megvalósítására törekszünk a névjegyzékben szereplő segítők számának gyarapodása érdekében.

Segítő igénylése EZEN az oldalon történhet.