Beszámoló az AOSZ modellprogramjáról

2021. november 30-án hivatalosan lezárult az EMMI 5 millió forintos pályázati támogatásából megvalósított, az autizmusban érintett családokat segítő modellprogram 2019 decembere óta tartó szakasza, ami a 2018-ban 2,5 millió forint támogatásból megvalósított első szakasz szerves folytatása, kibővítése volt.

A projekt célkitűzéseiről, eseményeiről, eredményeiről és további perspektíváiról a szakmai beszámolóban olvashattok részletesen. 

A beszámolóhoz néhány aktuális kiegészítést fűzünk hozzá:

A modellprogram képzésein kettő, az autizmusban érintettek támogatásában nagyon elkötelezett segítő is részt vett Kárpátaljáról. Mindketten jól vannak, de a háború őket is új feladatok elé állította. Egyikük többgyermekes családanyaként gyermekei mellett van, másikuk önkéntesként segíti a határnál a menekülőket. Az Autisták Országos Szövetsége részéről kibontakozó szervezett segítségnyújtás lehetőségeiről mindkettejüket tájékoztattuk. 

A modellprogramban létrehozott segítői névjegyzékben jelenleg már 36 fő szerepel, szemben a beszámolóban említett 33 fővel, mert a beszámoló megírása óta eltelt időszakban további segítők küldték be az aláírt megállapodást a nem nyilvános névjegyzékben való szereplésre. Az AOSZ szakmai szupervíziókkal fogja támogatni azokat a segítőket, akikkel megállapodást kötött.

Törekszünk a modellprogram folytatására, az AOSZ elnöksége még vizsgálja ennek lehetőségeit.