OFP 2020-2022 Intézkedési Terv autizmus területére irányuló intézkedések

Kedves Tagszervezeteink, autizmusban érintett társaink, családjaik!

2018 júliusában kezdtünk el Veletek közös dolgozni a következő éveket érintő intézkedések előkészítésén. Több helyszínen találkoztunk Veletek és sokan írtatok nekünk problémákat, javaslatok, melyeket Szeleczki István vezetésével átfogó anyaggá formálva megküldtünk és képviseltünk.

2020. április 28-án megjelent az Országos Fogyatékosságügyi Program végrehajtásának 2022. évig tartó Középtávú Intézkedési Terve, amelyet teljes terjedelmében ITT olvashattok.

Több már intézkedés mellett kiemeltük azokat az intézkedéseket, melyek a következő időszakban az autizmus területén hozhatnak eredményeket:

1. 8. Pályázati programot kell indítani a Területi Autizmus Munkacsoportok hálózatának fenntartására és annak módszertani támogatására, hogy az egészségügyi, a szociális és a köznevelési ellátórendszer egyes szintjeihez és az azokban használt szaktudásukhoz illesztetten autizmus-specifikus támogatást kapjanak az ott dolgozó szakemberek, illetve a szolgáltatást igénybe vevők.

5. 2. Speciális szükségletű fogyatékos emberek ellátását biztosító, a jelenleg működőktől eltérő profilú szolgáltatások létrehozására kell törekedni, ahol megfelelő számú fogyatékosság specifikus ismeretekkel rendelkező szakember áll rendelkezésre.

8. 2. Ki kell terjeszteni a fogyatékosságügyi tanácsadó hálózatot, és ki kell alakítani az egyes célcsoportok ellátási, támogatási szükséglete terén speciális ismeretekkel rendelkező szakértői módszertani hálózatot.

11. 2. A súlyosan, halmozottan fogyatékos és az autista emberek által elérhető szolgáltatások fejlesztése érdekében munkacsoportot kell létrehozni, amely a terület működésének felülvizsgálatát követően konkrét javaslatokat és intézkedéseket fogalmaz meg. Szakmai fejlesztési koncepciót kell készíteni a súlyosan, halmozottan fogyatékos személyek ellátásának fejlesztésére.

11. 9. Kiemelt projekt keretében elindított regionális Augmentatív és Alternatív Kommunikációs (AAK) módszertani központok rendszerének továbbfejlesztése és kiterjesztése a kommunikációjukban súlyosan akadályozott személyek társadalmi integrációjának biztosítása érdekében. Központi módszertani támogatással kell biztosítani a magas minőségi színvonalú és komplex szolgáltatási rendszer működtetését.

Köszönjük a közös munkát, még sok közös feladat áll előttünk!