Az Országos Fogyatékosságügyi Program (OFP) 2015 – 2025 évekre szól. Az OFP-hez Magyarország Kormánya határozat formájában 3 évenként Középtávú Intézkedési Tervet (KIT) fogad el, mely biztosítja az OFP-ben foglalt célok elérését. A Középtávú Intézkedési Tervek határozzák meg a Magyarország Kormánya számára a konkrét teendőket, feladatokat, azok megvalósításának határidejét, az ahhoz szükséges forrásokat és a megvalósításért felelős szaktárcákat.

Az AOSZ törekvése, hogy a Semmit rólunk nélkülünk elve alapján magukkal az érintettekkel, az őket képviselő tagszervezeteivel közösen határozza meg az érdekvédelmi célokat.

Jelen időszakban arra kérjük autista társainkat, és a támogatásukban szerepet vállaló szervezeteket, személyeket, hogy ezen a weboldalon elérhető táblázatban jelenítsék meg észrevételeiket, javaslataikat. Kérjük, hogy a javaslatokat tartalmazó táblázatot 2018. augusztus 20-ig küldjék meg a lobby@esoember.hu címre.

Az összegyűjtött, rendszerezett információkat az AOSZ 2018 őszén megküldi a felelős államtitkárság számára annak érdekében, hogy a valós szükségleteken alapuló kezdeményezések bekerüljenek a következő 3 éves ciklus fejlesztéseit meghatározó következő Középtávú Intézkedési Tervbe.

Számítunk támogató közreműködésükre!

 

A fent említett táblázat excel formátumban IDE kattintva letölthető.

Kérjük, olvassa el a táblázat kitöltéséhez, segítségként készült tájékoztatót, amit IDE kattintva olvashat vagy letölthet.

 

A felkészülést segítő dokumentumok:

15/2015. (IV. 7.) OGY határozat az Országos Fogyatékosságügyi Programról (2015–2025.) – letölthető pdf formátumban,  a Nemzeti Jogszabálytárban IDE kattintva elérhető.

1653/2015. (IX. 14.) Korm. határozat az Országos Fogyatékosságügyi Program végrehajtásának 2015–2018. évekre vonatkozó Intézkedési Tervéről – letölthető pdf formátumban,  a Nemzeti Jogszabálytárban IDE kattintva elérhető.

Országos Autizmus Stratégia 2008-2013. letölthető pdf formátumban.

Az Autisták Országos Szövetségének javaslatai – a CRPD felülvizsgálat során készült összegzés – Az ENSZ Fogyatékossággal Élő Személyek Jogairól szóló Egyezményével kapcsolatos időszakos felülvizsgálata nyomán készült javaslatcsomag mellékletének részlete.

Akciókutatás a magyar autizmus ellátórendszer fejlesztéséért című kutatási záróbeszámoló, amely megtalálható az FSZK weboldalán (A zárótanulmány a TÁMOP-5.4.11-12/1-2012-0001, Nyolc Pont – Az autista személyek ellátórendszerének országos szintű, komplex innovációja szakmai tanácsadó hálózat és koordinációs központ kialakításával című, az Európai Unió által társfinanszírozott projekt keretén belül készült el. A zárótanulmány jogtulajdonosa a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft. Készült: 2015.)

A Központi Statisztikai Hivatal által, 2016-ban a Mikrocenzus (kis népszámlálás) során összegyűjtött adatokból készült 8. A fogyatékos és az egészségi ok miatt korlátozott népesség jellemzői című kiadvány, amely elérhető a KSH weboldalán.

 

A találkozókról szóló beszámoló itt olvasható.

 

Archív bejegyzések:
Bejegyzés dátuma: 2018. június 08.
Az Országos Fogyatékosságügyi Programban megfogalmazott célok határozzák meg a fogyatékosságügy, az autizmus területén elérni kívánt célokat. A 2015-2025-ig szóló Országos Fogyatékosságügyi Program időszakos felülvizsgálatában az Autisták Országos Szövetsége proaktívan kíván részt venni. A célokat, megoldandó feladatokat tagszervezeteinkkel, és az általunk képviseltekkel közösen szeretnénk meghatározni.
Kedves autizmusban érintett személyek és családok, arra kérünk Titeket, hogy javaslataitokat írjátok meg közvetlenül a lobby@esoember.hu címre vagy keressétek meg vele a hozzátok közel eső AOSZ Info-Pont irodánkat vagy tagszervezetünket.
Figyeljétek ezt a weboldalt és facebook oldalunkat, az AOSZ ezzel kapcsolatos munkájáról folyamatosan tájékoztatunk Titeket!
 
Mikor és hol lesznek a találkozók?
  • 2018. június 26. – AOSZ Info-Pont iroda (8800 Nagykanizsa, Bajza utca 2.)
  • 2018. június 28. – AOSZ Info-Pont iroda (8000 Székesfehérvár, Móri út 16.)  – a kevés regisztráló miatt elmarad
  • 2018. július 5. – Eger (Hotel Korona, 3300 Eger, Tündérpart u. 5.)  – a kevés regisztráló miatt elmarad
  • 2018. július 6. – AOSZ Info-Pont iroda (Szeged 6771 Szeged, Szerb u. 171.)  – a kevés regisztráló miatt elmarad
  • 2018. július 9. – Budapest, AOSZ iroda (1053 Budapest, Fejér György u. 10.)
Hogyan lehet részt venni?
Kérjük, hogy a linkre kattintva töltsd ki a jelentkezést. Ezzel segítesz abban, hogy alaposan fel tudjunk készülni a találkozókra. A kérdőívben lehetőség van arra is, hogy előzetesen megküldd nekünk kérdéseidet.
https://goo.gl/forms/0sOmpuPrPrVW6Pg63
 
Bejegyzés dátuma: 2018. június 22.
Tisztelt Tagszervezeti Vezetők és Érdeklődők!
A 2018. június 28-ára, Székesfehérvárra tervezett Semmit rólunk nélkülünk! – Ti elmondjátok, mi képviseljük! című rendezvény a nagyon kevés regisztráló miatt elmarad.
Amennyiben Ön érdeklődött a meghirdetett program iránt, úgy bármelyik másik helyszínen részt tud venni:
– 2018. június 26. – AOSZ Info-Pont iroda (8800 Nagykanizsa, Bajza utca 2.)
– 2018. július 5. – Eger (Hotel Korona, 3300 Eger, Tündérpart u. 5.)
– 2018. július 6. – AOSZ Info-Pont iroda (Szeged 6771 Szeged, Szerb u. 171.)
– 2018. július 9. – Budapest, AOSZ iroda (1053 Budapest, Fejér György u. 10.)
Kérjük ne feledje, hogy a részvétel regisztrációhoz kötött.
Tisztelettel: Az AOSZ elnöksége és munkatársai

 

Bejegyzés dátuma: 2018. július 2.
Tisztelt Tagszervezeti Vezetők és Érdeklődők!
A vidéki rendezvényeinkre történő regisztráció során az látszik, hogy a meghívott tagszervezeti vezetők a Budapesten tartandó rendezvényt részesítették előnyben, nem pedig a hozzájuk közelebbi helyszínre szervezettet.
Ezért a vidéki helyszínekre szervezett rendezvények lemondásra kerülnek, csak a 2018. július 9-⁠ei,  11.00-15.00 óra közötti időpontra szervezett, Budapesti rendezvény lesz megtartva. 

Bízunk abban, hogy Budapesti rendezvényünkön találkozunk.
Kérjük a regisztrációját erősítse meg a szervezési munkálatok megkönnyítése érdekében.

Köszönjük megértését, várjuk szeretettel Budapesten.

Tisztelettel: Az AOSZ elnöksége és munkatársai

 

PROGRAMVÁLTOZÁS!
Bejegyzés dátuma: 2018. július 4.
Kedves Tagszervezetek, Érdeklődők!
A Semmit rólunk nélkülünk! – Ti elmondjátok mi képviseljük! rendezvény regisztrációs felületén azt tapasztaltuk, hogy vidékről érdeklődő szervezetek is a budapesti rendezvényt részesítették előnyben, ezért a 2018. július 5-én Egerben és július 6-án Szegeden tervezett tagszervezeti találkozó elmarad!
A 2018. július 9-én Budapesten tartandó eseményre a jelentkezéseket lezártuk, mert a központi iroda befogadóképessége megtelt. Amennyiben nem regisztráltatok, de szeretnétek részt venni a találkozón, úgy kérjük, hogy a tagszervezetek@esoember.hu címen, vagy az iroda 06 20 575 1919 telefonszámán személyesen egyeztessetek erről velünk. Aki nem regisztrált, vagy személyesen nem jelezte a részvételi szándékát, azt sajnos hely hiányában nem biztos, hogy tudjuk fogadni a hétfői napon.
Megértéseteket köszönjük!