Néhány napra idén is kékbe borult az ország az autistákért

Zalaegerszegtől Békéscsabáig, Győrtől Szekszárdig, 28 városban, több, mint 50 esemény valósult meg az Autisták Országos Szövetsége és tagszervezeteinek szervezésében az Autizmus Világnapja alkalmából.

Amíg Miskolcon önkéntes napot tartottak, Kapolcson, a Művészetek Völgyét alkotó központi településen kiállítást szerveztek, Szekszárdon pedig Jótékonysági Borvacsorát rendeztek idén az autizmussal élőkért. Országszerte több helyen is kék sétával (Mosonmagyaróvár, Cegléd, Gyöngyös, Sopron, Kozármisleny, Székesfehérvár) emlékeztek meg az autizmus világnapjáról, Dunaújvárosban, Salgótarjánban, Siófokon, Szombathelyen és Veszprémben családi szabadidős programok, jótékonysági és kék fáklyás futás, Szegeden és Zalaegerszegen flashmob és felvonulás színesítette idén a „Ragyogj kéken!” világnapi programsorozatot.

Budapesten az Autisták Országos Szövetsége „Nők kékben” címmel szervezett szabadtéri fotókiállítást Komka Péter fotóiból, Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár fővédnökségével, a Családbarát ország 2015 program keretén belül, a Madách téren. Április 2-án, Budapesten került megrendezésre a Nemzetközi Cseperedő Alapítvány kék sétája, a Mozaik Egyesület pedig “Blues for Blue” címmel, könnyűzenei koncerttel készült a világnapra.

A hagyományoktól eltérően, Budapesten idén a Gellért-hegyi Szabadság-szobrot és az Uránia Nemzeti Filmszínház épületét világították ki kéken, országszerte azonban mintegy 17 épület és objektum emlékeztetett kékbe borulva az környezetünkben élő autizmussal élő emberekre, közösséget vállalva az érintett családokkal. Szolidaritását fejezte ki az Emberi Erőforrások Minisztériuma is oly módon, hogy az EMMI központi épületének (1054 Budapest, Akadémia utca 3.) kivilágításával csatlakozott az Autisták Országos Szövetségének “Ragyogj kéken!” kampányához.

Az idei „Ragyogj kéken!” kampány keretében országszerte megvalósult programokról, mintegy 70 médiamegjelenés helyi és országos beszámolóiból értesülhettek az érintettek. Idén áprilisban is sikerült tehát nemzetközi felhívásra, országos összefogással kékre festeni Magyarországot.

Az Autisták Országos Szövetsége fényképes összeállítását ezen a linken keresztül tekinthetik meg, az Autizmus Világnapjával kapcsolatos publicisztikákból és médiamegjelenésekből pedig ezen a linken keresztül szemezgethetnek az érdeklődők.