Megkezdődött a DATA szolgáltatásfejlesztési Program

Újabb felhasználók bevonásával fejleszti tovább az AOSZ digitális szolgáltatási programját.

“Sok autizmussal élő ember vizuális gondolkodó. Én képekben gondolkodom. Nem gondolkodom nyelv segítségével. A gondolataim úgy mozognak a képzeletemben, mint a videofelvételek. A képek az anyanyelvem és a szavak csak a második nyelvem.” (Temple Grandin)

Megkezdődött január 11-én a DATA szolgáltatásfejlesztési időszaka. A bevont új támogatók online formában kapnak segítséget a felkészüléshez a szoftverrendszer használatára. A több, mint hetven jelentkező, elfoglaltságától függően délelőtti, vagy délutáni időpontok közül választhat. A március közepéig tartó időszakban hat tematikus, on-line workshop ad alkalmat arra, hogy a résztvevők megismerkedjenek a vizuális támogatások rendszerével, a szoftverrendszer felépítésével és működésével, az abban található egyes funkciókkal. Az interneten elérhető tervező felületet és a tableten, mobiltelefonon futó applikációt, eddig két körben tesztelték a fejlesztők és a felhasználók. A szolgáltatásfejlesztési folyamatba bekapcsolódó új felhasználók már a végleges szoftverrendszer használatát sajátíthatják el. A jelenlegi fejlesztési folyamat célja, hogy közösen alakítsuk ki a felhasználók igényeihez leginkább illeszkedő DATA szolgáltatást. A közösségi tanulás jellegű csoport az autista gyermekeket/felnőtteket támogató személyekből, főként szülőkből, gyógypedagógusokból és szociális szakemberekből áll. A támogató személyek az elméleti tudásátadást követően személyes segítséget kapnak az általuk támogatott autista személy tartalmainak megtervezéséhez és elkészítéséhez. Az ország tíz AOSZ Info-Pont irodájában dolgozó Helpdesk munkatársak a programban részvevők igényei szerint nyújtanak személyes segítséget a tanultak gyakorlati alkalmazásához. Ennek köszönhetően a programban részt vevők és az AOSZ munkatársai közösen gyűjtenek tapasztalatokat arról, hogy milyennek kell lennie a jövőben az AOSZ által biztosított DATA szolgáltatásnak!

Január közepétől egyébként külön facebook csoportban is megoszthatják tapasztalataikat, és tehetik fel kérdéseiket azok, akik a DATA szolgáltatásfejlesztési programba regisztráltak. A hiánypótló lehetőség már a nyitás napján sokakat ösztönzött aktivitásra. Bizonyítja ezt, hogy az AOSZ által létrehozott csoport egy héttel az indítása után már legalább száz tagot számlált, és azóta volt olyan poszt, ami közel hetven hozzászólást generált. A legnépszerűbb téma először a vizuális segédeszközök egyéni megoldásairól szóló beszélgetés volt, hiszen a személyre szabható digitális támogatás rendszerében, számos kreatív ötlet megvalósulhat.

A facebook csoport remek lehetőséget teremt arra, hogy az online workshopok közötti időszakban is működhessen a tapasztalatcsere, és egymástól is tanulhassanak a résztvevők.
Az első workshopon a vizuális támogatások alapjaival ismerkedtek a jelentkezők Őszi Tamásné Patrícia, gyógypedagógus, az Autizmus Alapítvány szakmai vezetője, az ELTE oktatója, valamint az AOSZ szakmai vezetőjének segítségével.

Miért fontosak a vizuális támogatások az autizmus esetében, és hogyan segíti ezt a DATA szoftverrendszer? Ezen gondolatok köré szerveződött az alkalmazás használatába bevont új felhasználók második webináriuma, melyen Havasi Ágnes, az ELTE-BGGYK oktatója volt az előadó. Az előadáson kibontott témát nagy érdeklődés kísérte. Ezt bizonyította a kérdésekre, észrevételekre biztosított idősáv, amelyben igen nagy volt a résztvevők aktivitása. A témakör kifejtésénél hozzászóló résztvevők saját példáikon keresztül erősítették meg, hogy mekkora előrelépés volt a tevékenységek lépésekre bontását ábrázoló képek, kártyák alkalmazásának bevezetése, például a napirendben. Megszűntek a folyamatos noszogatások, az időt rabló folyamatos készenlétek. Így az életminőség is jelentősen javult.

A DATA alkalmazás bemutatásánál hangsúlyt kapott, hogy ezen a digitális felületen ott van a legtöbb vizuális támogatás, amit már ezelőtt is használtak papír alapon az autizmusban érintett személyek segítésére a workshop résztvevői.
Előnye azonban, hogy a tevékenység szervezések összeérnek, és egymással könnyen kombinálhatók a funkciók (például a választás, a várakozás, az időjelző, stb.).
Emellett praktikus és korszerű környezet a mobilos, tabletes alkalmazás, amely Android és iOS platformon is elérhető. A komplex applikáció minden életkorra és az autizmus majd minden szintjén személyre szabható.

Szóba került a workshopon az is, hogy első ránézésre talán bonyolultnak tűnik az alkalmazás, de a kezdeti lépéseknél nem kell teljes összetettségében használni. Viszont adott a lehetőség arra, hogy személyre szabva épüljön tovább a segítség magasabb szintekre.

A két elméleti alkalmat követő utolsó januári workshopon, már a gyakorlati feladatokkal folytathatták az ismeretszerzést a programban résztvevők. Heim-Horhi Anett, a DATA projekt szakmai vezetője segítségével mindenki kialakította a saját szerkesztői felületét és profilját, valamint hozzárendelhetett ehhez egy lehetséges felhasználót. Egyelőre egy autizmusban érintett képzeletbeli óvodás kislány profilját és annak beállításait létrehozva. A technikai kérdések megoldása után, ez alkalommal a felhasználó kezébe adandó hordozható okoseszköz biztonságos kezelésének kérdése váltotta ki a legtöbb hozzászólást. Ez utóbbi témában a foglalkozás után sem maradt abba a párbeszéd. A facebook csoportban folytatódott az ötletcsere arról, hogy ki milyen rögzítési módokat javasol például a fürdőszobában, kiránduláson, autózás közben, és ki hogyan használja biztonságosan és a legcélszerűbben az digitális eszközét.

A DATA szoftverrendszer a segítő tartalmak elkészülése után elérhető lesz minden érdeklődő számára. Akinek kérdése van az applikációval kapcsolatban, az a datainfo@esoember.hu címen, vagy a vidéki AOSZ Info-Pontok munkatársainál érdeklődhet: https://aosz.hu/aoszinfopontok/ Egyéb információk itt találhatók: data.aosz.hu.