Meghívást kaptunk az Autism Europe menekültügyekkel foglalkozó ülésére

Az Autism-Europe egy 90 országos, regionális és helyi autizmussal foglalkozó szervezetből álló nemzetközi hálózat. A tagszervezetek 38 országban, köztük az Európai Unió 25 tagállamában képviselik az autizmusban érintett családok érdekeit. 

2022.06.17-én online összejövetelt tartott a szervezet, amelynek keretében a tagszervezetek bemutathatták, hogy milyen tevékenységet folytattak az autizmusban érintett ukrán menekült családok megsegítésére. Erre az összejövetelre mi is meghívást kaptunk. Az AOSZ-t Knausz Anna önkéntes képviselte.

Knausz Anna elsőként jelentkezett önkénteseket toborzó felhívásunkra. Szakirányos gyógypedagógusként számíthatunk szakmai segítségére, és angolul is jól beszél.

A meghívásban felajánlást kaptunk, hogy bemutathatjuk egy 15 perces előadásban, hogy mivel dolgoztunk az elmúlt időszakban, hogy segíteni tudjuk a menekült ukrán családokat. 

Prezentációnkban

  • röviden bemutattuk szervezetünket
  • bemutattuk a kihívásokat (milyen megkereséseket kaptunk, mire számítottunk a megkeresésekkel kapcsolatban)
  • ismertettük, hogy mit tettünk ezek megoldására (segélyszervezetekkel felvettük a kapcsolatot, vidéki irodáink kapcsolatot teremtettek a kormányhivatalokkal, létrehoztunk egy weboldalt, ahol a segítők és a segítséget kérők egyaránt találhatnak információt, kommunikációs segédeszközökkel, készségfejlesztő játékokkal láttuk el mind a 14 vidéki irodánkat, a konkrét megkeresésekben segítséget nyújtottunk)

Tevékenységünkről részletesen ITT olvashattok.

Anna beszámolója:

„Az esemény 4-től fél 6-ig tartott. 10 perces előadások voltak, utána 5 perces kérdezési, beszélgetési lehetőség állt rendelkezésre. Öt ország képviselői mutatták be saját szervezetüket: Ukrajna, Lengyelország, Málta, Magyarország és Szlovákia. Közel 30 ország képviselője vett részt különböző európai országokból. Mindenki nagyon nyitott, kedves és érdeklődő volt. Látszott, hogy mindenki nagyon elkötelezett, erőn felül dolgoznak az ukrán menekültekért.”

Az Autism Europe munkájáról és céljairól ITT lehet tájékozódni.