Kérésünkre megváltoztatta a NAV az adóelőleg-nyilatkozat kódjainak megnevezését

Amint arról weboldalunkon hírt adtunk, további családi adókedvezményben részesülhetnek a tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos személyek után a családok januártól.

Ehhez kapcsolódóan többen jeleztétek számunkra, hogy a családi kedvezményhez kapcsolódó adóelőleg-nyilatkozaton nem egyértelmű, hogy az autista személyekre tekintettel melyik kódot kell bejelölni, hiszen a beteg gyermek megjelölés nem helytálló autizmusban érintett társainkra.

Ezért a NAV-hoz fordultunk. A dr. Lambertus József Balázs főosztályvezetőnek és dr. Funtek Zsolt főosztályvezető-helyettesnek címzett levelünkben (KI-60/2023) azt kértük, hogy a beteg gyermek megnevezést változtassák meg beteg, illetve súlyosan fogyatékos személyre.

Válaszlevelükben (BE-363/2023) javaslatunkat és annak szakmai indoklását köszönettel vették, a megnevezést már módosították is az alábbiak szerint:

  • A NAV honlapján (Adóelőleg-nyilatkozatok – Nemzeti Adó- és Vámhivatal (gov.hu) ) elérhető papír alapú adóelőleg nyilatkozatban az  eltartotti minőségét jelölő kódok:
    •   „4” kód – Beteg, illetve súlyosan fogyatékos személy
    •  „5” kód – Felváltva gondozott beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyermek
  • Az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazásban elérhető adóelőleg-nyilatkozaton is átvezetik a változást a következő verzióváltás (frissítés) során.