III. Esélyegyenlőségi nap – azaz a világ egy kicsit másképp

2016. május 27-én harmadik alkalommal rendezte meg az Esélyegyenlőségi Napot a Pest Megyei Kormányhivatal. A rendezvény célja évek óta az ép és a fogyatékossággal élő dolgozók közötti kapcsolatok erősítése és az idei programok az autizmus köré épültek. Az eseményen részt vett Tarnai Richárd Pest megyei kormánymegbízott, Kővári Edit az Autisták Országos Szövetségének elnöke, Fekete Gy. Viktor és Oravecz Lizanka a Megismerhető Autizmus Generáció- Lélekhely Egyesület tagjai, Szántó Tamás autista gyermeket nevelő szülő, az AUT-PONT Autista Gyermekekért és Fiatalokért Alapítvány kuratóriumi elnöke, és Szentendrei Tibor esélyegyenlőségi referens.

Tarnai Richárd köszöntője és Kővári Edit beszéde után, az autisták képviseletében Oravecz Lizanka és Fekete Gy. Viktor beszélt saját tapasztalatairól.

Szántó Tamás arra kereste a választ, hogy miként tudja a szülő megérteni az autista gyermeke a gondjait, ha a gyermek nem érti, hogy mit akarnak tőle és eszközök híján gyerek sem képes akaratát közvetíteni a szülő felé.

Az előadások után az integrált óvodai közösségben tanuló fogyatékkal élő óvodások érzékenyítő neveléséről és az kutyaterápiáról adott bemutatót az Érdi Tusculanum Óvoda Winklerné Hiripi Irén vezetésével, majd Gujné Szabó Tünde (AUT-PONT Alapítvány) az autizmusról, valamint Gyebrovszkiné M. Szilvia (AUT-PONT Alapítvány) az autizmus szempontú akadálymentességről tartott előadását hallgathatták meg az érdeklődők.

Végül a Nyári Pál teremben a „Nevem Sam” című film vetítésével zárult a III. Esélyegyenlőségi nap, a Pest Megyei Kormányhivatalban.

forrás: Pest Megyei Kormányhivatal