Rövidhírek

A De juRe Alapítvány jogi tanácsadó irodát nyitott. Azok jelentkezést (vagy azok törvényes képviselőjét) várják, akik úgy érzik, kifejezetten a fogyatékosságuk miatt érte őket (vagy hozzátartozójukat) diszkrimináció vagy joghátrány. Cím: De juRe Alapítvány, 1112 Budapest, Neszmélyi út 36. Fax: (1) 310-3583, E-mail:drahu@c3.hu. Ügyfélfogadás minden hónap első hétfőjén 15-18 óráig. 


 

Nonprofit kezdeményezésre megjelent a világhálón a www.euoldal.hu elnevezésű honlap. Ez segít az intézmén

yeknek abban, hogy minél hatékonyabban tudják megszerezni az európai uniós támogatásokat. Az információkat magyar nyelven közlik. Indítanak uniós pályázatírási tanfolyamokat, hírlevelet adnak ki (érdemes rá föliratkozni), amelyben közlik a uniós pályázatokat. 

(Forrás: NIOK Hírlevél)

 

 


 

Április közepén lerakták az alapkövét a mindszentpusztai Autista Védőotthon elnevezésű lakóotthonnak. A Kisalföld című lap, mely támogatja az otthon létrejöttét rendszeresen hírt ad a felépítés pénzügyi támogatásért indított akciókról, valamint e témakörben fórumot indított a lap internetes változatában. Május 24-én a Győri Filharmonikusok adtak hangversenyt az Autista Védőotthon megsegítésére, melynek motorja és szervezője dr. Demetrovics Szilárd. 

(Forrás: Kisalföld)

 

 


 

A népegészségügyi programot elfogadta a Parlament. Ennek végrehajtására az ESZCSM kétmilliárd forintot fordít ebben az évben. A cél: 10 éven belűl 3 évvel emelni a magyar lakosság életkorát, amely most 5-6 évvel kevesebb, mint az európai átlag (jelenleg a nők átlag életkora: 76 év, a férfiaké: 68 év). Ennek hátterében az áll, hogy nálunk a középkorúak halandósága nagyobb, mint az európai országokban. Ez utóbbi csökkentésében nagy szerepet kaphat a megelőzés (helyes életmód, táplálkozás, a szűrővizsgálatok kiterjesztése stb.). 

 

 


 

Az Országos Fogyatékosügyi Tanácsnak ezentúl társelnöke is lesz Hegedűs Lajos (MEOSZ) személyében, őt a nem kormányzati oldal képviselői, azaz a civilek választották meg. Feladata a kapcsolattartás, a különböző bizottságok működtetése és a stratégia kidolgozása.

 

 


 

AZ ÉTA tagszervezeteinek munkáiból rendezett Fogadj el című vándorkiállítás Kapolcsra megy. A Völgy-napok szervezőinek tetszett az ötlet, ezért hát július 25. és augusztus 3. között a taliándörögdi általános iskolában látható a kiállítás, amit az eddigiektől eltérően, vásárral is egybekötnek. A lovasterápiával foglalkozók hagyományos záróversenyét Pákozdon tartotta a székesfehérvári Kapaszkodó Alapítvány. Az ötödik éve megrendezett versenynek 110 résztvevője volt. Bár évről évre egyre többen jönnek, ez az év az összes többit felülmúlta. Május 30-31-én a miskolci Szimbiózis Alapítvány kétnapos vásári forgatagát tartották a diósgyőri várban. A mesterségek utcájában sokféle szakma csínját-bínját ismerhették meg az odalátogatók (agyagozás, nemezelés, gyöngyfűzés stb.). A rendezvény fővédnökségét Göncz Árpádné, a Kézenfogva Alapítvány vezetője vállalta. Az Európai Unió arra kérte az újonnan belépő országokat, hogy ösztönözzék a fogyatékkal élők emberi jogainak védelmét, mivel e területen az Európai Bizottság szerint “lényegi előrehaladást” kell elérniűk. Günter Verheugen felszólította az újonnan belépőket, hogy hozzanak konkrét intézkedéseket a fogyatékosok jogainak és emberi méltóságának védelmében. Külön felhívta a figyelmet a felnőtt, szellemi fogyatékosokra, akiknek a helyzetét nyugtalanítónak minősítette “az elszigeteltség miatt, amelyben tartják őket, valamint a magánélet és a velük való személyes törődés teljes hiánya miatt”. 

 

(Forrás: weborvos-mtv)

 

 


 

Egy nemzetközi kutatócsoport tagjai őssejteket vontak ki a gyerekek kihullott tejfogaiból, majd ezeket tenyésztve különböző szöveteket hoztak létre. A tejfogakból kivont őssejtek megfelelő körülmények között például zsírsejtekké alakultak át, és a kísérleti egerek állkapcsába beültetve csontképzési folyamat indult el, belőlük új fogak kezdeményei jöttek létre. Az egerek agyába beültetett őssejtek idegsejtekként kezdtek működni. 

(Forrás: weborvos) 

 

 


 

Meghívó 

 

A Fogyatékkal élő Emberek Szervezeteinek Tanácsa, a FESZT, megbeszélésre hívta az ÉTA Szövetséget és az Autisták Érdekvédelmi Egyesületét június 14-ére. A FESZT az ÉFOSZ, a SINOSZ, a VGYOSZ és a MEOSZ hozta létre, azaz az értelmi fogyatékosok, a siketek és nagyothallók, a vakok és gyengén látók, valamint a mozgássérültek hagyományos érdekvédő ernyőszervezetei. A tanácskozás témája egy majdan létrehozandó közös ernyőszervezet magalakítása. A nyár során még három alkalommal találkoznának, hogy minden részletben megállapodjanak. Az ünnepélyes megalakulásra előreláthatólag október 25-én kerülne sor.