Negyedik Magyar Fogyatékosságtudományi Konferencia: “Paradigmák örvényében”

Általános esemény
Helyszín: Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar (1093 Budapest, Ecseri út. 3. A202 terem)
Szervező: ELTE BGGYK, MTA
    Facebook esemény

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kara, az ELTE BGGYK Fogyatékosság és Társadalmi Részvételi Intézete, a Magyar Tudományos Akadémia Szociológiai Társaságának Fogyatékosságtudományi Szakosztálya, valamint az ELTE BGGYK Fogyatékosságtudományi Doktori Műhelye a Magyar Tudomány Ünnepe tiszteletére konferenciát rendez. Témája: a fogyatékosság kulturális megjelenése és művészeti ábrázolása.

A 2016. november 21-i nyitókoncert helyszíne: Nádor Terem 1146 Budapest, Ajtósi Dürer sor 39.

A konferencia célja, hogy bemutassa a fogyatékosság, mint kulturális konstrukció sokféle megjelenését, és Tom Shakespeare alábbi, mottóul választott kérdésére keressen válaszokat:

„Hogy válhatsz egyéniséggé, ha a világ már úgy döntött, típus vagy?”

A tudományos rendezvény főelőadója Georgina Kleege, író, műfordító, oktató, vak fogyatékosságügyi aktivista, a fogyatékosságtudomány minor szak egyik alapítója és szakmai vezetője (University of California, Berkeley, USA).

A konferencia már ismert és elismert tudósok és szakemberek mellett egyetemi hallgatóknak, pályakezdő kutatóknak is lehetőséget kíván nyújtani a bemutatkozásra.
Segíteni kívánják a fiatalok bekapcsolódását a tudományos életbe, és ösztönözni őket a Shakespeare-mottó kérdésére adandó saját válaszaik megfogalmazására, megvitatására, elsősorban például az alábbi témákban:

  • Vakság és vizuális kultúra,
  • Fogyatékosság és testkultúra
  • Fogyatékosságkultúra Magyarországon,
  • Fogyatékosságkultúra másutt, pl. Új-Zélandon
  • Az autizmus, mint kulturális spektrum
  • Siketkultúra

A pontos programot később fogjuk közzétenni.

A konferencia logó-fotóját Jánosy Bendegúz készítette.