HIÁNYZIK:

JOGSZABÁLYOK

MAJORHÁLÓ

 

Kedves Érdeklődő!

Ezen az oldalon összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat az autizmussal kapcsolatban. Amennyiben a leírtakkal kapcsolatban további kérdésed merülne fel, fordulj hozzánk bizalommal az InfoCentrum elérhetőségein.

Lehet, hogy autista a gyermekem. Hogyan kaphatok  szakszerű diagnózist?

Ha autizmusra gyanakszol, keresd fel a házi orvost, aki a szakorvosi vizsgálatok elvégzése érdekében gyermek- és ifjúságpszichiáterhez ad beutalót.  Még nem iskoláskorú gyermek esetén a védőnőtől is kérhetsz tájékoztatást arról, hogy hogyan állapítható meg vagy zárható ki az autizmus, ha annak gyanúja felmerül.

Tudnod kell,  hogy több magán fenntartású diagnosztizáló hely is működik országszerte. Ide kattintva több diagnosztikai helyet is találhatsz. 

Milyen segítséget kaphatok az AOSZ-tól?

Az AOSZ számos szolgáltatással segíti az autista személyeket és az autista gyermeket nevelő családokat. Az AOSZ szolgáltatásairól az alábbiakban linkekre kattintva kaphatsz információt.

Fejleszteni szeretném az autista gyermekemet. Hol találhatok megfelelő szakembert? – Keresd fel InfoCentrum szolgáltatásunkat, ahol segítünk neked megtalálni a számodra legmegfelelőbb intézményt vagy szolgáltatást. 

Jogsérelem ért, hova fordulhatok segítségért? – Írj Jogsegélyszolgálatunknak!

Hol van a lakóhelyemhez legközelebbi hely, ahol választ kaphatok kérdéseimre? – Keresd fel az országszerte elérhető AOSZ Info-Pontokat, és böngészd át tagszervezeteink listáját is! 

Központi irodánkban telefonos információs ügyeletet tartunk, ahol munkatársainktól telefonon is érdeklődhetsz a téged érintő legfontosabb kérdésekről. Bővebb információt a Kapcsolat menüpontban találsz.

Milyen állami szervekhez fordulhatok segítségért?

Általános információkéréssel kapcsolatban keresd az EMMI Ügyfélszolgálatát!

Panaszoddal, diszkriminációval kapcsolatos megkereséseddel fordulj az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz!

Ha nem vagy biztos benne, hogy kit kell megkeresned, kérj tanácsot Jogsegélyszolgálatunktól

Hogyan segíthetek autista hozzátartozómon?

Ma már számos olyan szakirodalom érhető el magyar nyelven is, ami kézzelfogható segítséget nyújt az olvasónak az autizmussal együtt járó viselkedési zavarok kezelésére. Ide kattintva megtekintheted azon szakkönyvek listáját, amelyek érthetően magyarázzák el az autizmust és a mindennapokban is jól alkalmazható módszereket ajánlanak. 

Szakkönyveket az országosan elérhető AOSZ Info-Pontokon is beszerezhetsz, amelyek elérhetőségeit itt találhatod meg. 

Emellett részt vehetsz folyamatosan induló képzéseinken, amelyekről további információt itt találhatsz!

Hallottam, hogy a DATA projekt segíthet autista hozzátartozómnak. Hol találhatok erről információt?

A DATA: Digitális autonómia-támogatás az autizmus spektrumon” projekt az elmúlt évtizedek legfontosabb autista embereket érintő infokommunikációs fejlesztése. Az Európai Unió támogatásával megvalósuló projektről ide kattintva tájékozódhatsz.

Milyen állami és települési támogatásokat kaphatok autista gyermekem után?

Ide kattintva tekintsd át Jogi iránytűnket!