Első látogatások az Autista Majorságok Hálózatánál

Az AOSZ Autista Majorságok Hálózatának koordinátora látogatást tett a miskolci Szimbiózis Alapítványnál, a Miskolci Autista Alapítványnál, a gyöngyösi Autista Segítő Központban és a gyöngyöspatai Napsugár’67 Alapítványban.

A MAJORHÁLÓ együttműködés tagjai autizmussal élő, főként felnőtt személyek lakhatását, és/vagy komplex rehabilitációját biztosító szociális szolgáltatásokat nyújtó szervezetek az ország különböző pontjain. A látogatások alkalmával a szervezetek munkatársai bemutatták telephelyeiket és szakmai munkájukat. A szervezetek különböző speciális szolgáltatásokkal, egyedi ötletekkel és elhivatott munkatársakkal valósítják meg az autista személyek specifikus ellátását.

A Szimbiózis Alapítvány egyik specialitása a Baráthegyi Majorságban történő kecskesajt-gyártás, mely nagy sikert arat a lakók, a helyiek és a látogatók körében is. A Majorságban magas szélkerék segíti a víz gazdaságos felszínre hozását. A terápiás alpakák segítségével az autista gyermekek és felnőttek szociális készségeit fejlesztik. A baráthegyi majorság területén megtalálható a diósgyőri vár fából készített hatalmas mása is, ami a farmon élő állatokkal együtt igazi turisztikai látványosság, így rendszeresen látogatják a farmot az érdeklődők, turisták.

A Miskolci Autista Alapítvány étkezőfalát frissen festették több cég összefogásával és egyedülálló látványt nyújtanak a lakók rajzait felnagyítva ábrázoló falak is az otthonban. A BARKA szociális farmon termesztett növényekből készített termékeik is nagy népszerűségnek örvendenek.
A Miskolci Autista Alapítvány helyszínén is rendkívül színes és tartalmas munkával találkozhatunk. MAACRAFT kézműves műhely új design termékeket dobott piacra, melyeket webáruházukban árusítanak és bevételeikkel az autista lakók ellátásához járulnak hozzá. A játszótér megújulása támogatásból valósul meg. Terápiás kertjük igazi látványosság, amely az autista személyek különböző képességeit fejleszti.

A gyöngyösi Autista Segítő Központ többszáz éves impozáns kolostorépületével ragadja meg elsőként a látogatókat. Az épület ad helyet az ASK Általános Iskolának, amelyben az autista gyermekek oktatása autizmus-specifikusan, strukturált formában zajlik és Fogyatékos Személyek Otthonának. Az ASK Fogyatékos otthon feladata az autizmus spektrum zavarral élő gyermekek ápolása, gondozása, szociális foglalkoztatása és egészségügyi ellátása. Boltíves tornatermük egyedülálló látványt nyújt, míg kertjük a hatalmas fákkal, dús növényzettel és a benne elhelyezésre került játékokkal kellemes, a tanulók kikapcsolódását és társas készségeit fejlesztő helyszín. A rendkívül családias karácsondi lakóotthonban 10 autista fiatal felnőtt otthonául szolgál. A fiatalok számára munkát biztosítanak a majorságban, illetve az intézményben.

A gyöngyöspatai Napsugár’67 Alapítvány székhelyén kerámiaműhely és szövő műhely üzemel. A két évvel ezelőtt megvásárolt, felújított szomszédos épületben jelenleg kondicionáló terem és közösségi tér kialakítása zajlik. Egy másik telephelyen biosüteményt gyártanak, amelyet nagy sikerrel értékesítenek. Harmadik telephelyükön biogyümölcs-feldolgozó üzemel, ahol gyümölcsök és zöldségek feldolgozását, szárítását végzik, és különböző gyümölcsporokat állítanak elő.

Az Autista Majorságok Hálózatának szervezetei tudatosan és kitartóan építették fel az elmúlt 15 évben sikeres szolgáltatásokkal autista társaink számára. A szolgáltatások előzetes bejelentkezés alapján látogathatóak, a tapasztalatok megismerhetőek, ajánljuk minden érdeklődő család és szolgáltató figyelmébe!

A látogatás alkalmával készült fotókat, a bővebb híreket és a szervezetek elérhetőségét alábbi galériánkban tekinthetik meg.

Szimbiózis Alapítvány: http://aosz.hu/galeria/2018-07-12-latogatas-a-szimbiozis-alapitvanynal/

Miskolci Autista Alapítvány: http://aosz.hu/galeria/2018-07-13-latogatas-a-miskolci-autista-alapitvanynal/

Napsugár’67 Alapítvány: http://aosz.hu/galeria/2018-07-19-latogatas-a-napsugar-67-alapitvanynal/

Autista Segítő Központ: http://aosz.hu/galeria/2018-07-19-latogatas-az-autista-segito-kozpontban/

 

A látogatásaink és az arról szóló beszámolók a közeljövőben folytatódnak! Kérjük, kísérjétek figyelemmel!