Beszámoló a 13. Autism-Europe Nemzetközi Kongresszusról

Az Autisták Országos Szövetsége az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával pályázatot írt ki a 13. Autism-Europe Nemzetközi Kongresszuson történő részvétel támogatására.
Az AOSZ 11 nyertes pályázója vett részt a 2022. október 7-től 9-ig tartó 3 napos lengyelországi rendezvényen. A résztvevők megosztják az érdeklődőkkel a kongresszuson szerzett tudásukat, tapasztalataikat.

2022.11.02-án a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Főiskolai Kar Gyógypedagógusképző Intézet munkatársának, dr. Magyar Adél főiskolai docens meghívásának tett eleget három nyertes pályázónk. A Kecskeméti EGYMI Autizmus Centrumának pedagógusai, Furdan-Badonszky Csilla, Mohay Dorottya és Vincze Magdolna 2*60 perces interaktív előadást tartottak a nappali tagozatos gyógypedagógus hallgatóknak.

Előadásuk első részében több, a kongresszuson elhangzott előadás összefoglalójából tájékozódhattak a hallgatók a magasan funkcionáló autista nők, lányok helyzetéről Ez a rész egyértelműen rávilágított a női jellegzetességekre fókuszáló diagnosztikai rendszer létrehozásának szükségességére, az autista lányokspeciális támogatási szükségleteire.
Az előadás második szakasza egy Los Angeles-i jó gyakorlatot mutatott be az általános iskolai integráció, inklúzió támogatására. A harmadik részben az autista tanulók számára megfelelő, ideális iskolai környezet elemei kerültek szóba, megvilágítva, hogy miért fontos a valódi támogató környezethez a teljes személyzet képzése, tájékoztatása az autizmus sajátosságairól, a tudásformálás elérhetővé tétele a kortársaknak, többségi pedagógusoknak, szülőknek egyaránt.
Az előadást a Kecskeméti EGYMI Autizmus Centruma nevelőtestületének is meg fogják tartani.