Autizmus-specifikus nappali intézmények létesítése – Most kell összefogni!

Gyakran találkozunk azzal az igénnyel, hogy autista társaink, a szülők és a hozzátartozók szeretnének olyan autizmus-specifikus nappali intézményt városukba, amelyben az oktatási rendszerből kikerülő fiatal felnőttek egyéni szükségleteinek megfelelő napközbeni ellátását, gondozását, képességeinek megőrzését és fejlesztését biztosítottnak látják. Ahol közösségben tölthetik a mindennapjaikat. Ahol jól érzik magukat. 

Rendkívül fontos, hogy az iskolaévek után autista fiatal felnőtt társaink ne szoruljanak be a családjukkal otthonaikba, hiszen felnőttkorban is nagyon fontosak számukra a társas kapcsolatok.

A nagyobb városok feladatai közé tartozik az, hogy ha a helyi lakosság jelzi ezt a szükségletet, igényt, akkor nappali ellátást nyújtó szolgáltatásokat működtessenek városukban. Most van itt az idő, az önkormányzatoknak most van lehetősége ilyen fejlesztésekre.

Jelezzétek igényeteket nekünk, töltsétek ki kérdőívünket! Tegyük meg közösen az első lépéseket!

Az Autisták Országos Szövetsége már megkezdte a munkát, tagszervezeteivel együtt azon dolgozik, hogy minél több olyan városban legyen autizmus-specifikus nappali ellátás, ahol erre igény van.

Az önkormányzatok jelenleg tervezik az úgynevezett TOP Plusz Városfejlesztési Programterveket, amelyekbe most bekerülhetnek azok a a szociális beruházások is, amelyeket 2027-ig szeretnének megvalósítani. Arra törekszünk, hogy új, autizmus-specifikus nappali intézmények létrehozásának igényét minél több városban megjelenítsük az önkormányzatok számára. 

Ennek érdekében tagszervezeti találkozót szerveztünk, ahol 10 tagszervezetünkkel kezdtük meg a közös munkát. Az önkormányzati feladatok rendszerében való eligazodásban és a pályázati lehetőségek értelmezésében Libor Zoltán, Kecskemét Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalának főtanácsosa segített. A nappali ellátások létrehozása, működtetése, fenntartása és szakmai kihívásai tekintetében Szántó Tamás, a békéscsabai AUT-PONT Autista Gyermekekért és Fiatalokért Alapítvány elnöke osztotta meg tapasztalatait. Az AOSZ-tól várható segítségről, a koordináció szervezéséről Kővári Edit, az AOSZ elnöke nyújtott tájékoztatást.

Nézzétek meg összefoglalónkat a tagszervezeti találkozónkról:

Az autizmus-specifikus nappali intézmények létrehozásával kapcsolatos munkánkról folyamatosan frissülő weboldalunkon tájékozódhattok!