Autizmus és szexualitás – szülő- és szakembertréning Siófokon

Szülőknek és szakembereknek tartottak workshopot június 22-én és 23-án Siófokon, az autizmus és a szexuális edukáció témájában.

„Őszintén, tabuktól mentesen beszélhettünk a szexualitásról, ami neurotipikusok esetében is ritkaság. Rendkívül fontos téma, rendkívül fontos képzés!”
„Mankót kaptam a gyermekem szexuális neveléséhez, nemcsak lehet, de szükséges beszélni a szexuális edukációról és nem csak a fogyatékkal élő felnőttek esetében…”
„Módszereket kaptam az osztályom megismerésére és válaszokat azokra a folyamatokra, amiket látok pedagógusként…”
„Most vált világossá számomra, hogy a fogyatékossággal élők számára a serdülőkori, egészségügyi, higiéniai szokások kialakítását és a szexuális viselkedést úgy kell tanítanom, mint a fogmosást…”
„Megerősítést kaptam, hogy jó irányba haladok autista gyermekem szexuális edukációjában…”
„Nagyon jó, hogy fejlesztő szakemberként a tréning során volt lehetőségem a személyes tapasztalatok megvitatására…” – ilyen és még számos hasonló élményt osztottak meg a résztvevők az Autisták Országos Szövetségének június 22-én és 23-án, ezúttal vidéken, Siófokon megtartott szülőtréningjéről.

A tanfolyamon főként a Dunántúlon (Pécsett, Balatonendréden, Kaposváron, Siófokon) tevékenykedő, a fogyatékosságügyben szakképzett fejlesztők, gyógypedagógusok, pedagógusok és pszichológusok, valamint autista gyermeket nevelő szülők vettek részt. A tréningen való részvételnek feltétele volt az autizmussal kapcsolatos, már meglévő alapismeret, bevezetésként és az addigi ismeretek kiegészítéseként azonban mégis kaptak ízelítőt a résztvevők az autizmus kialakulásának hátteréről, jellegzetességeiről.

Prekop Csilla és Farkas Edit gyógypedagógusok segítségével, a két napos intenzív tanfolyamon lehetőség volt a személyes – saját praxisban, a szociális gondozásban, illetve családban előforduló – problémák, az autista személyek (függetlenül attól, hogy gyermekekről, serdülőkről, vagy felnőttekről van szó) fejlődési sajátosságainak megvitatására. Szó volt olyan fokozott kockázati tényezőkről is, amelyek a különböző súlyosságú fogyatékossággal élők és autista személyek esetében megjelenhetnek a szexuális fejlődésük során.

Érintőlegesen és tabuktól mentesen került szóba a fogyatékossággal élők kiszolgáltatottsága, pontosan ezért is, a szexuális felvilágosításuk jelentősége, fogamzásgátlásukkal és az abúzussal kapcsolatos problémák kezelése, illetve az egészségügyi gondozásuk sajátosságai a szociális intézményekben, lakóotthonokban és egyéb életkörülmények között.

Az intenzív tréning képzési anyagban vizuális segítséget és gyakorlati útmutatót is kaphattak a résztvevők a jelenlévő szakemberek és szülők.

Ágnes, szülő