Mindent köszönünk, Ibolya!

Fotó: Vas népe

Nádorné Vörös Ibolya az ESŐEMBERKE Alapítvány létrehozója és kuratóriumi elnöke volt.

Ibolyát kb. 13 évvel ezelőtt ismertem meg. Határozott egyéniség volt, meggyőződéséért szilárdan harcolt. Néha úgy éreztem, hogy nehéz vele közös nevezőre jutni, de így volt ez rendben. Személyisége egyedi volt, színesítette közösségünket! Így szerettük Ibolyát!

Mindannyiunk rémálma, amikor a gyermekeink jövőjére kell gondolnunk. Talán inkább jövőtlenség erre a jó kifejezés. Kevés szülő mondhatja el hazánkban, hogy nyugodtan hajthatja álomra a fejét, mert megteremtette a gyermeke jövőjét, lakhatását, közösségét. Ibolya ilyen úttörő volt! Példát mutatott mindannyiunknak, hiszen ma is büszkék vagyunk a Holnap Háza lakóotthonra, ami Ibolya nélkül nem lenne. Utat mutatott nekünk, követendő utat. Köszönjük Neked, Ibolya!

Nádorné Vörös Ibolya méltósággal viselt súlyos betegsége után a múlt héten megpihent. Kívánjuk neki, hogy lelje meg az örök békét!

Kővári Edit

***

Az Esőemberke Alapítványt 1997-ben hozták létre autizmusban érintett szülők, autizmussal foglalkozó szakemberek támogatásával. Az Alapítvány munkáját a mai napig támogatják a megyében élő szakemberek. Az Alapítvány fő célja a Vas megyében autizmussal élők és családjaik összefogása, rehabilitációjuk támogatása, életminőségük javítása; érdekvédelme. Érdekvédelmi tevékenységüknek is köszönhető, hogy a gyermekek számára az iskolákban elindulhattak Szombathelyen és Kőszegen a speciális autista fejlesztő csoportok.
2006 óta az Alapítvány szervezésében szülő és serdülőklub foglalkozásokat tartanak, terápiás lehetőségeket biztosítanak az érintettek számára.
Már az alapító okiratban szerepelt egy felnőtt lakóotthon létrehozásának terve, hogy gyermekeik fejlesztését, speciális megsegítését az iskolai tanulmányok után is biztosítva lássák a szülők.
2009-ben nyitották meg Szombathely kertvárosi övezetében a Holnap Háza Lakóotthont, állami és önkormányzati támogatással, ahol 10 fő autista felnőttnek biztosítanak családias környezetben lakhatást, fejlesztést, munka jellegű és szabadidős tevékenységeket.
Az építkezéssel egy időben a leendő lakók felkészítése is megkezdődött. Családlátogatások, a szülői kör összejövetelei, egyéni és kiscsoportos ismerkedő foglalkozások előzték meg a beköltözést. Időközben összeállt a szakmai stáb és sor került a fiatalok készségeinek, képességeinek, szokásainak és érdeklődési körének felmérésére. A fiatalok fokozatos beköltözésével életre kelt a ház, ahol a munkatársak és lakók együtt kezdték tanulni a lakóotthoni életet.
A lakóotthon lakói majorsági gazdálkodásba kezdtek, gyümölcsöst telepítettek, veteményest alakítottak ki, elkészült a gazdasági műhely, szerszám, terménytároló, megkezdődött a levendula termelés és feldolgozás. A Holnap Házában elsődleges cél, hogy a gyermekük sorsáért felelős szülők, gondviselők a lehető legelégedettebbek legyenek azzal a döntésükkel, hogy másra bízzák gyermekük további gondozását, s hogy a fiatalok az autizmusukból eredő nehézségeik ellenére és lehetőségeikhez képest boldog, teljes életet élhessenek.
2015 újabb mérföldkő az Alapítvány életében, uniós pályázati támogatással létrejött a Ma Háza Foglalkoztató. Akkreditált foglalkoztatás keretében 20 fő autista, illetve megváltozott munkaképességű személy dolgozhat. Fő tevékenységek a gyógynövény termesztés és feldolgozás, csomagolási munka és nyomdai szolgáltatások.