A nyár folyamán folytatódtak az Autista Majorságok Hálózata koordinátorának látogatásai az autista személyek speciális ellátását biztosító civil fenntartású intézményekben

Mit tehetnék érted? Autista Otthon Alapítvány

Az AOSZ Autista Majorságok Hálózatának koordinátoraként látogatást tettem Mindszentpusztán a Mit tehetnék érted? Autista Otthon Alapítvány Autista Lakóotthonában és a Kézművesek Házában is 2018. július 26-án.

Az alapítvány munkatársainak segítségével itt is megismerhettem a különböző helyszíneken folyó szakmai munkát. A csendes és családias ápoló-gondozó célú lakóotthonban 9, többségében Asperger-szindrómás személy él egyszemélyes lakószobákban. Az épületben a lakók strukturált időtöltését napirendi kártyák, az önálló életvitelt a különböző folyamatokat lépéseit bemutató folyamatábrák segítik. A fiatalok minden nap részesülnek olyan egyéni foglalkoztatásban, mely a képességeik fejlesztését segítik, de közös programokban is részt vesznek. Az „autifarmon”, azaz autista majorságban, kiveszik a részüket a betakarításban és az állatgondozásban is, mindezek egyben a terápia részét is képezik. A hatalmas területen paprikát, paradicsomot, uborkát, hagymát és egyéb zöldségeket termesztenek, illetve tyúkokat, nyulakat és mangalica disznókat tartanak.

A Kézművesek Házában vesszőfonó és szőnyegszövő foglalkoztató műhelyt alakítottak ki. Elsődleges céljuk az autizmus spektrumzavarral élő, valamint az egyéb aktív korú, megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztathatóságának növelése, társadalmi és munkaerő-piaci integrációjuk segítése. A munkahely területén vessző ültetésével, aratásával, hántolásával és osztályozásával is foglalkoznak. A sokféle, szebbnél szebb praktikus terméket vásárokon árusítják és a közeljövőben webáruház indítását tervezik. A helyi lakosok is előszeretettel vásárolnak tőlük különböző portékákat, így az ott dolgozó autista és megváltozott munkaképességű személyek pozitív társadalmi megítéléséért is sokat tesznek.

A látogatás alkalmával készült fotókat tekinthetik meg alábbi galériánkban.

http://aosz.hu/galeria/2018-07-26-latogatas-a-mit-tehetnek-erted-autista-otthon-alapitvanynal/

Az alapítványról az alábbi honlapon tájékozódhatnak:

http://mittehetnek.hu/

 

Esőemberekért Egyesület

Az Esőemberekért Egyesületet 2018. július 27-én látogattam meg Tatán.

A látogatás során megismertem az alapítvány székhelyét, ahol különböző szolgáltatásokat valósítanak meg. A Szent Gergely Lakóotthonban 8 fő autista és 1 fő értelmi fogyatékos fiatal felnőtt él. A parkosított udvar, a közösségi helyiségek kényelmüket és strukturált, tartalmas időtöltésüket szolgálják. A lakók az Egyesületnek köszönhetően foglalkoztatási lehetőséget is kapnak, kerámia tárgyakat készítenek, gyümölcsöt aszalnak, lekvárokat főznek és teát készítenek, amelyeket formatervezők által tervezett, nagyon esztétikus csomagolásban értékesítenek. Az autista fiatalok különböző képességfejlesztő foglalkozásokban is részesülnek: kognitív fejlesztések, vizuális- és zenei képzés és gyógylovaglás színesíti a napjaikat.

A mindennapokban a lehető legönállóbb életvitelre törekednek. A vizuális napirend ebben is segítséget jelentenek számukra. Az egyesület a város egyik színfoltja, a helyi lakosok ismerik őket, szívesen vásárolják termékeiket.

A látogatás alkalmával készült fotókat tekinthetik meg alábbi galériánkban.

http://aosz.hu/galeria/2018-07-27-latogatas-az-esoemberekert-egyesuletnel/

Az alapítványról az alábbi honlapon tájékozódhatnak:

http://eso-tata.hu/

 

AUT-PONT Alapítvány

A békéscsabai AUT-PONT Alapítvány nappali intézményében 2018. augusztus 2-án jártam. Az épület kialakítása tudatosan az autista személyek támogatására tervezett, biztonságos, jól strukturált, átlátható helyszín.

A látogatás alkalmával megtekinthettem a nappali intézményben zajló munkát, az ott elérhető szolgáltatásokat. Az alapítvány tevékenységei közé tartozik a fogyatékos személyek nappali ellátása, a támogató szolgálat és a fiatalok fejlesztő foglalkoztatása is.  

A látogatás során néhány kiscsoportos foglalkozáson és egyéni fejlesztésen is részt vehettem. Minden intézménybe járó autista fiatalnak hordozható napirend segíti a tájékozódását napközben az egyes helyszínek, tevékenységek és segítő személyek tekintetében, így átlátható az intézményben töltött időszak számukra. Az egyes helyiségekben hívóképek segítik a tájékozódást és folyamatábrák az egyes tevékenységek megértését, minél önállóbb elvégzését. A modern tornateremben sokféle érdekes és színes eszköz szolgálja az ellátottak mozgásfejlesztését, melyet további vizuális támogatások egészítenek ki annak érdekében, hogy a fiatalok megértsék a folyamatokat és a szabályokat.

Az intézmény udvarán egy fóliasátorban citromfű és levendula palántákat nevelnek, amelyeket értékesítenek. A palánták gondozásában is részt vesznek az fiatalok, ahol szintén vizuális támogatással segítik őket az önálló munkavégzésben. Rendkívül szép és kelendő ajándéktárgyakat is készítenek, mint például hűtőmágnes, levendulazsák, kerámia nyakláncok és ajándéktárgyak, gyöngykarkötők. Szövőkeretükkel szőnyeget készítenek, amelyek nagyon népszerűek a helyiek és a látogatók körében. Az intézményben készített ajándéktárgyak bárki által megvásárolhatóak.

A látogatás alkalmával készült fotókat tekinthetik meg alábbi galériánkban.

http://aosz.hu/galeria/2018-08-02-latogatas-az-aut-pont-alapitvanynal/

Az alapítványról az alábbi honlapon tájékozódhatnak:

http://www.autpont.hu/

 

Mécses Szolgáló Közösség Egyesület

A mezőberényi Mécses Szolgáló Közösség Egyesületnél is 2018. augusztus 2-án tettem látogatást.

A látogatás alkalmával az egyesület munkatársai bemutatták telephelyeiket, szolgáltatásaikat és szakmai munkájukat. Szolgáltatásaik közé tartoznak többek közt: fogyatékos személyek nappali ellátása, pszichiátriai betegek nappali ellátása, támogató szolgálat, szociális étkeztetés, támogatott lakhatás és fejlesztő foglalkoztatás.

Az intézmény egyik telephelyén különféle zöldségeket termesztenek egy hangulatos külterületi telken. A fejlesztő foglalkoztatás keretében vesszőből kosarakat és változatos ajándéktárgyakat készítenek. Különböző textilekből többek közt táskák készülnek és széles a repertoár színes hímzett képeslapokból is.

Sokan veszik igénybe a szociális étkeztetést és több környékbeli településről a támogató szolgálatot is. A támogatott lakhatások otthonosak, barátságosak, a szép nagy kertek hozzájárulnak a szabadidő kellemes eltöltéséhez.

A kertben és minden telephelyen napirendi kártyák segítik az ellátottak strukturált időtöltését.

A látogatás alkalmával készült fotókat tekinthetik meg alábbi galériánkban.

http://aosz.hu/galeria/2018-08-02-latogatas-a-mecses-egyesuletnel/

Az egyesületről az alábbi honlapon tájékozódhatnak:

http://www.mecsesegyesulet.hu/

 

 

Vésztői Sérült Gyermekekért Egyesület

A Vésztői Sérült Gyermekek Egyesületének telephelyeit 2018. augusztus 3-án látogattam meg.

A látogatás alkalmával a településbe szorosan illeszkedő, nagyon otthonos és barátságos telephelyeket, szolgáltatásokat ismerhettem meg: fejlesztő iskola, fogyatékos személyek nappali ellátása, támogató szolgálat, lakóotthon és fejlesztő foglalkoztatás.

Az intézmény fejlesztő iskolája a környéken hiánypótló szolgáltatást nyújt.

A fejlesztő foglalkoztatás keretében több szövőszékkel egyedi szőnyegeket készítenek, amelyek nagyon keresettek. Kerámia dísztárgyaik szintén nagy népszerűségnek örvendenek.

A támogató szolgálatot több környékbeli településről is igénybe veszik. A lakóotthonok szép, otthonos környezettel és nagy, virágos kerttel biztosítják az autista lakók komfortos mindennapjait. A lakók örömmel vesznek részt a bárányok gondozásában is.

Minden telephelyen napirendi kártyák segítik az ellátottak strukturált időtöltését és a különböző tevékenységek végzését.

A látogatás alkalmával készült fotókat tekinthetik meg alábbi galériánkban.

http://aosz.hu/galeria/2018-08-03-latogatas-a-vesztoi-serult-gyermekekert-egyesuletnel/

Az egyesületről az alábbi honlapon tájékozódhatnak:

http://vsgye.hu/

 

Esőemberke Alapítvány

Szombathelyen az Esőemberke Alapítvány Holnap Háza Lakóotthonában és a Ma Háza Foglalkoztatóban 2018. augusztus 16-án jártam.

A lakóotthon kifejezetten autista személyek lakhatására tervezett infrastruktúrával rendelkezik. A modern, családias lakóotthonban 10 felnőtt autista lakó él egy-, illetve kétszemélyes lakószobákban. Az épület minden helyiségében vizuális támogató eszközök segítik a lakók mindennapi életvitelét térben, időben és az önálló tevékenység végzésében egyaránt.

A fiatalok minden nap autizmus specifikus egyéni- illetve csoportos képességfejlesztésben és közös játékos foglalkoztatásban részesülnek. A lakóotthon idén ünnepli 10 éves fennállását, ebből az alkalomból minden lakónak teljesítik egy különleges kívánságát, melyről a lakóotthon facebook oldalán folyamatosan tájékozódhatunk. A folyosókat a lakók által készített színes, fantáziadús rajzok díszítik. A lakóotthon gyönyörű, füvesített kertje a lakók szabadidejének tartalmas eltöltését szolgálja. A kertben különböző zöldségeket és gyümölcsöket termesztenek, a munkálatokban a lakók és segítőik közösen vesznek részt.  A gyümölcsfák még inkább emelik a kert különleges hangulatát. A nagy területen elterülő levendulából illatzsákok készülnek.

A lakóotthon melletti ingatlanon működő foglalkoztatóban különböző munkafolyamatokat végeznek autizmus spektrumzavarral élő, valamint más megváltozott munkaképességű társaink. A foglalkoztató udvarára különféle gyógynövényeket és konyhakerti növényeket ültettek és erre a területre is levendulabokrok ültetését tervezik.

A kertvárosi övezetben fekvő épületek barátságos és biztonságos környezetet, az autizmusra felkészült munkatársak pedig kiszámítható, támogatott életvitelt kínálnak az ott élő lakók és ott dolgozó társaink számára.

A látogatás alkalmával készült fotókat alábbi galériánkban tekinthetik meg.

http://aosz.hu/galeria/2018-08-16-latogatas-az-esoemberke-alapitvanynal/

Az alapítványról az alábbi honlapon tájékozódhatnak:

http://www.esoemberke.hu/

 

Autista Sérültekért Zalában Alapítvány

Boncodföldén az Autista Sérültekért Zalában Alapítvány által fenntartott Autisták Védőotthonát 2018. augusztus 17-én látogattam meg. A családi házban kialakított otthonban olyan autista spektrumzavarral élő fiatal felnőttek és fiatalkorú lakók élnek, akik mindennapi támogatása, gondozása különösen elkötelezett és felkészült munkatársak segítségével valósítható meg. Az otthon kertjében álló szabadtéri játékok a lakók változatos és önfeledt időtöltését biztosítják. A kert egy hatalmas gyümölcsfás területen folytatódik, ahol fóliasátor is helyet kapott. Az épület összes helyiségében vizuális támogatások segítik az ott élő lakók mindennapi tevékenységekkel kapcsolatos tájékozódását, megértését.

Az autista gyermekek a Zalaegerszegi Nyitott Ház Óvoda, Általános Iskola, Fejlesztő Nevelés-Oktatást Végző Iskola és ​Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény tanulói, ahova a tanév során az intézmény kisbuszával szállítják őket. A lakók képességeinek fejlesztésében és szinten tartásában fontos szerepet kap a művészetterápia, a zeneterápia és a különböző szabadidős tevékenységek. A közös helyiségek és a lakószobák falát is közkedvelt mesékből ismerős állatfigurák díszítik. 

A modern, de vidéki övezetben fekvő épület családias és biztonságos környezetet és tartalmas életet biztosít az ott élő súlyosabban sérült autista gyermekek és fiatal felnőttek számára.

A látogatás alkalmával készült fotókat tekinthetik meg alábbi galériánkban.

http://aosz.hu/galeria/2018-08-17-latogatas-az-autista-serultekert-zalaban-alapitvanynal/

Az alapítványról az alábbi honlapon tájékozódhatnak:

www.autistaserultekert.hu