A MÁV-Volán csoport autizmus ismereteinek bővítése és a kommunikációs akadálymentesítés érdekében felajánlottuk segítségünket

2023. decemberében egy szolnoki buszsofőr ordibálása pánikrohamot váltott ki egy autista gyermeknél az utazás megkezdésekor.

Ungár Péter képviselő a parlamentben tett fel írásbeli kérdést az esettel kapcsolatban: “Tervezik, hogy a tömegközlekedési eszközökön dolgozók számára indítanak autizmus specifikus tanfolyamokat?”

Az Építési és Közlekedési Minisztérium államtitkára, Ágh Péter válaszából kiderült, hogy bár a Volánbusz Zrt. az autóbuszvezetők éves ismeretfelújító tematikájában és az új belépők képzésében is kiemelten foglalkozik érzékenyítéssel, a MÁV-Volán csoport vizsgálja a munkavállalók autizmussal kapcsolatos ismereteinek bővítését.

Szövetségünk levélben hívta fel minden érintett szereplőt tájékoztatva az államtitkár figyelmét arra, hogy az akadálymentes közlekedés az egyenlő esélyű, konfliktusmentes hozzáférést lehetőségét biztosítja. Ennek érdekében felajánlottuk támogatásunkat a munkavállalók autizmus ismereteinek bővítéséhez és a kommunikációs akadálymentesítéshez. Ágh Péter államtitkár az AOSZ-nak küldött válaszában megköszönte a felajánlást, amit továbbított a szolgáltató részére.