Volt egy autista iskola Cegléden. Lesz egy autista iskola Ceglédbercelen?

Több, mint egy éve figyeljük szomorúan a ceglédi autista csoport történetét. A ceglédi Losontzi István Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény Lövész utcai telephelyén adott otthont 16 évig az autista gyermekek oktatásának. A hosszú évek alatt, folyamatosan biztosított magas szakmai színvonalú autizmus oktatás-nevelés sok szülő álma, amely Cegléden megvalósult. Az ide járó autista tanulók és az itt dolgozó szakemberek azonban a Lövész utcai telephely felújításából adódó funkcióváltás miatt kiszorultak a régi helyükről. Nem csak az ide járó autista gyermekek és családjaik, valamint az őket tanító szakemberek számára veszteség ez. Elveszni látszik azon kevés helyek egyike, ahová a jövő autizmus szakemberei tanulni, gyakorlatot tölteni jöhettek. Az eltelt több, mint egy év alatt ígéretek adtak reményt, majd a be nem tartott ígéretek okoztak egyre nagyobb bizonytalanságot a családok és a szakemberek életében. Erről írtunk az Esőember júniusi számának 7. oldalán „Volt egy autista iskola Cegléden. Lesz egy autista iskola Ceglédbercelen?” címmel.

A szülők néhány hónapja az AOSZ-hoz fordultak segítségért. Az AOSZ megkereste Takáts Lászlót, Cegléd polgármesterét és Fodor Gábort, a Ceglédi Tankerületi Központ igazgatóját. Bíztunk abban, hogy egyeztetésekkel elérhetjük, hogy Cegléd városában, új helyszínen kialakításra kerülhet és folytatódhat a korábbi magas színvonalú autizmus oktatás. Cegléd város polgármestere fogadta az AOSZ elnökét, azonban arról tájékoztatta, hogy a város megtette a kötelességét azzal, hogy egy ingatlant felajánlott.  A Ceglédi Tankerületi Központ igazgatója azonban hosszú ideig nem reagált a megkeresésre. Az AOSZ az EMMI Oktatási Államtitkárhoz fordult, hogy vizsgálja ki a ceglédi autista csoport körül kialakult helyzetet.

A levelünk nyomán a mai napon (2019. 07. 29.) az EMMI Oktatási Államtitkársága, a Klebersberg Központ, a Ceglédi Tankerületi Központ, Cegléd alpolgármestere, Ceglédbercel polgármestere és az AOSZ részvételével egyeztetés zajlott lehetséges megoldásokról. Úgy tűnik Cegléd nem biztosít többé otthon a Losontzi István Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény korábban a Lövész utcai telephelyen működő autista csoportjának. Ennek az az oka, hogy a korábban önkormányzati határozattal felajánlott Ady Endre úti ingatlant, a Ceglédi Tankerületi Központ kérésére a Pedagógiai Szakszolgálat működéséhez biztosítják.

Mire kapott ma az AOSZ és a Ceglédre jár autista gyermekek ígéretet? Ceglédbercel felajánlotta a korábban óvodaként és bölcsődeként működő ingatlanját, melyet jövő év tavaszára már homlokzati, energetikai és teljes nyílászáró felújítást követően várja új funkcióját. A mai ígéret szerint Ceglédbercel Képviselő Testülete augusztus végi testületi ülésén határozatot fog hozni az ingatlan köznevelési célú használatba adásáról. A Ceglédi Tankerületi Központnak azonban az épület belső átalakítását és felújítását kell biztosítania, és a két félnek megállapodásban kell rögzítenie az együttműködést. Az oktatás feltételeit azonban 2020. szeptember 1-jére biztosítani kell, ezért az AOSZ garanciákat kért. A Ceglédi Tankerületi Központ szeptember közepére készíti el és adja át azt a szakmai koncepciót és ütemezést, mely részletezi a megvalósítás folyamatát. A források rendelkezésre állásáról ma azonban csak az adott szó biztosított minket és az érintetteket.

Az Autisták Országos Szövetsége várja a garanciákat biztosító előrelépéseket, és a szülőkkel, szakemberekkel együtt érezve veszteségként éli meg, hogy a mai napon elhangzottak szerint 16 év munkája Cegléden nem folytatódhat.