Véleményeztük az Országos Fogyatékosságügyi Program Intézkedési Tervét

Az Országos Fogyatékosságügyi Tanács tagjai véleményezték a

  • az Országos Fogyatékosságügyi Program végrehajtásának 2024-2025. évekre vonatkozó Intézkedési Tervéről szóló Korm. határozat,
  • a Fogyatékosságügyi Koordinációs Bizottság létrehozásáról szóló Korm. határozat, valamint
  • az Országos Fogyatékosságügyi Tanácsról szóló 1330/2013. (VI. 13.) Korm. határozat módosításáról szóló Korm. határozat

tervezetét.

Az Autisták Országos Szövetsége a véleményezésben határozottan kiállt azon álláspont mellett, hogy az általa képviselt autizmusban érintett családok közössége a szolgáltatások hiányának csökkentését várja a Kormánytól, az Országos Fogyatékosságügyi Program 2024-2025. évi intézkedéseitől. Javaslataink elsősorban az egészségügy, a korai fejlesztés, oktatás, képzés és a szociális szolgáltatások területén az egyenlő esélyű hozzáférés biztosítását, a szolgáltatások autizmus szempontú fejlesztését, valamint új szolgáltatások létrehozását célozzák különös tekintettel a szociális ellátórendszer területét érintően.


Az Országos Fogyatékosságügyi Tanácsnak az Autisták Országos Szövetsége állandó tagja. Az Országos Fogyatékosságügyi Tanács a Kormány véleményező és javaslattevő szervezete. Állandó tagjai a fogyatékossági csoportokat képviselő országos érdekképviseleti szervezetek delegáltjai.  Az AOSZ képviseletében Kővári Edit elnök vesz részt a Tanács munkájában.

Ebben az igen fontos kérdésben az Országos Fogyatékosságügyi Tanács nem ült össze, írásban volt lehetősége a Tanács tagjainak a véleményezésre, mely itt olvasható.