Változik a tartós ápolást végzők időskori támogatására vonatkozó jogszabály

“Az Alkotmánybíróság megsemmisítette a tartós ápolást végzők időkori támogatásáról szóló jogszabály azon rendelkezését, mely indokolatlanul tesz különbséget a gyermeküket tartósan ápoló szülők között az alapján, hogy a 20 éven át tartó ápolás időszakában igénybe vettek-e meghatározott típusú pénzbeli ellátást vagy sem” – olvasható a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége honlapján.

A döntés az autizmussal élő emberek szüleit is érinti, hiszen az adott ellátás – ugyanúgy, mint az ápolási díj vagy a GYOD – a súlyosan fogyatékos gyermek ápolására tekintettel járhat, mely körbe az autizmussal élő emberek is beletartoznak.

A változást követően a tartós ápolást végzők időskori támogatására vonatkozó kérelem nem utasítható el, ha az megállapítható, hogy az igénylő

– a tartósan beteg, illetőleg súlyosan fogyatékos gyermekét illetve gyermekeit

– összesen legalább 20 éven át,

– saját háztartásában gondozta.

Ennek eredményeként a módosítás pillanatától kezdődően a korábbi szabályozásra hivatkozással már nem utasítható el a kormányhivatalokban a tartós ápolást végző személyek támogatásának megállapítása iránti kérelem. Fontos, hogy az AB döntése értelmében tehát a korábban ezen az alapon elutasított kérelmezők ismét az illetékes kormányhivatalhoz fordulhatnak ezzel az igénnyel.

A változással kapcsolatban további tájékoztatás a kormányhivatalok ügyfélszolgálatain, illetve IDE kattintva érhető el.