VÁLTOZÁS! Új utazási költségtérítési rendszer lép életbe az egészségügyi ellátásoknál

A társadalombiztosítási jogviszonnyal rendelkező személyek részére a Magyar Államkincstár utazási költségtérítést fizet, ha járó- vagy fekvőbeteg szakellátást vesz igénybe a beteg olyan intézményben, amely nem a lakóhelyén vagy a tartózkodási helyén található.

2022. június 30-ig a régi, hagyományos, papír alapú „Utazási utalvány”-nyal igazolhatják a betegek, hogy megjelentek az egészségügyi szolgáltatónál. Ez egy sárga színű, 6 ablakos, sorszámozott nyomtatvány.

2022. július 1-től bevezetésre kerül az úgynevezett ELUKER rendszer, amelyben az orvos az egészségügyi szolgáltatás igénybevételekor tudja leigazolni a beteg megjelenését, és rögzíteni tudja az utazási költségtérítésre vonatkozó igényt, illetve az adatokat is.

2022. július 1-től a biztosítottnak nem kell előzetesen a háziorvosától vagy a beutaló orvostól semmilyen nyomtatványt, igazolást kérnie ahhoz, hogy az utazási költségét el tudja számolni és megszűnik a menetjegyek kötelező csatolása is.

Fontos tudni, az utazási költségtérítés iránti igény ELUKER rendszerben történő rögzítését követően a betegnek az utazási költségtérítési támogatás kifizetését külön kérelmeznie kell majd a Személyre Szabott Ügyintézési Felületen (SZÜF) egy 2022. július 1-jétől közzétett nyomtatvány használatával elektronikus úton. A kérelmet papír alapon személyesen is be lehet nyújtani a kormányhivatalnál, kormányablaknál, illetve postán is beküldhető. A papír alapú kérelem letölthető a Magyar Államkincstár honlapjáról.

2022. július 1-jétől az „Utazási utalvány”-on 2022. június 30-ig leigazolt megjelenések esetén is lehetősége lesz a biztosítottnak a SZÜF-ön közzétett nyomtatvány segítségével a kérelem elektronikus úton történő benyújtásra. Ebben az esetben az „Utazási utalvány”-t csatolnia kell a kérelem mellékleteként, menetjegy benyújtására azonban ebben az esetben sem lesz már szükség.

Legfontosabb tudnivalók röviden:

  • Az „Utazási utalvány” elnevezésű nyomtatvány megszűnik 2022. június 30-án.
  • 2022. július 1-től az „Utazási utalvány” helyett az orvos megjelenéskor elektronikusan rögzíti az ELUKER rendszerben a beteg jelzésére az utazási költségtérítésre vonatkozó igényt. 
  • A kifizetést kérelmezni kell a Személyre Szabott Ügyintézési Felületen elektronikusan, vagy papír alapú kérelmet kell benyújtani a kormányhivatalnál, kormányablaknál, vagy postán kell megküldeni.
  • A menetjegy-csatolási kötelezettség megszűnik.
  • Háziorvostól, beutaló orvostól nem kell nyomtatványt vagy igazolást kérni.

Az utazási költségtérítéssel összefüggő részletes szabályokat az Ebtv. végrehajtására kiadott 217/1997. (XII. 1.) Korm. rendelet határozza meg. Ezeket a szabályokat módosította a 2021. december 28-án kihirdetett 807/2021. (XII. 28.) Korm. rendelet.