Vállalja fel az autizmust! – Mikrocenzus 2016.

Öt évenként adódik lehetőség arra, hogy valljunk a saját háztartásunkban élő személyek akadályozottságáról. A népszámlálás során született számadatokkal az AOSZ megalapozottabban léphet fel az autizmusban érintett személyek és családok érdekvédelmében.

A Központi Statisztikai Hivatal várhatóan 2016. október 1-je és november 8-a között kis népszámlálást, úgynevezett mikrocenzust  hajt végre, mintavételes felméréssel. Erről bővebben olvashat, ha IDE kattint! A mintába került címeken élők számára a válaszadás kötelező.

A KSH 2011-es népszámlálási adatai alapján az autista emberek száma mindössze 5120 fő (korcsoport szerinti megosztását ez a dokumentum  tartalmazza), ami arra enged következtetni, hogy a háztartásoknak csak töredéke vallott gyermekük, vagy hozzátartozójuk autizmusáról, akadályozottságáról.

Mivel a jelenleg rendelkezésre álló számadatok, a diagnózisok növekvő számának fényében nem tükrözik a valós állapotokat, lényeges, hogy 2016-ban hiteles adatok szülessenek. A résztvevő háztartások válaszaikkal segíthetik a felmérést. Az AOSZ arra kéri a mintavételben résztvevő háztartásokat, hogy vállalják fel a velük egy háztartásban élő, autizmusban érintett személyek állapotát és jelöljék meg az autizmusra, mint akadályozottsági formára vonatkozó választ.

Az októberi kis népszámlálás eredményei alapján az Autisták Országos Szövetsége már megalapozottabb adatokra támaszkodhat az autista személyekkel kapcsolatos érdekvédelem területén, ami jelentős előrelépést jelenthet az oktatás-, nevelés, az autista gyermekek integrált oktatása, lakóotthonok férőhelyeinek bővítése, új otthonok létesítése valamint a szociális és egyéb ellátások területén.

Teendők Időpont  
Amennyiben kapott a KSH-tól postán egy levelet (szeptember 26. és 30. között), a benne található kód segítségével lépjen be az internetes kitöltő felületre 2016. október 1-9. között Kattintson IDE! (csak 2016. október 1-9. között elérhető a weboldal)

Töltse ki az alapkérdőíveket.

Az alapkérdőív végén találhatóak a tartós betegségre és fogyatékosságra vonatkozó kérdések. Kérjük érintettség esetén vállalja fel az autizmust! (Gyermekkori autizmus, Atípusos autizmus, Rett-szindróma, Asperger-szindróma, egyéb vagy nem meghatározott pervazív fejlődési zavar)

2016. október 1-9. között

Olvassa el előzetesen a Lakáskérdőív kérdéseit!

Olvassa el előzetesen a Személyi kérdőív kérdéseit!

Az alapkérdőív után a kiegészítő kérdőívre (Egészségproblémából fakadó akadályozottság) irányít a rendszer. Ennek kitöltése ugyan önkéntes, de nagyon fontos témákat feszeget. Kérjük töltse ki! 2016. október 1-9. között Olvassa el előzetesen az Egészségproblémából fakadó akadályozottság kérdőív kérdéseit!
Ha nem töltötte ki az interneten keresztül, engedje be a számlálóbiztost és töltsék ki együtt a kérdőívet! 2016. október 10. – november 8. között A számlálóbiztosok sorszámozott azonosító kártyával igazolják magukat, tablet és laptop segítségével rögzítik a válaszokat.

 

A KSH tájékoztatása szerint: A KSH az adatgyűjtés- és feldolgozás valamennyi fázisában garantálja a felvett adatok védelmét, az adatok kizárólag statisztikai célra használhatók. A kérdőívkitöltés név nélkül történik és személyenként 5–10 percet vesz igénybe. Az adatvédelemről ITT olvasható bővebb információ.

A tervek szerint a mikrocenzus első eredményeit a KSH 2017 májusában teszi majd közzé.