Újabb sikeres egyeztetéseken vagyunk túl

Amint arról többször is beszámoltunk, azért kezdeményeztünk találkozót közel száz város vezetésével, hogy olyan nappali ellátás jöhessen létre minél több városban, ahol felkészülten fogadják az autista felnőtteket és gyerekeket. 

Legutóbb a Hódmezővásárhelyi Polgármesteri Hivatal adott személyes találkozóra lehetőséget. A város vezetése képviseletében Dr. Berényi Károly alpolgármester úr és Cseuz Judit nemzetközi referens asszony nyitottan fogadta kezdeményezésünket. 

Baján Széll Péter alpolgármester úrral és Hajdú Miklós alpolgármester úrral tárgyaltunk, akik elmondták, hogy tisztában vannak azzal, hogy nagy szükség lenne ilyen intézményre, januárban szeretnék megtekinteni a működő jó gyakorlatokat.

Debrecenben Dr. Marosi-Rácz Julianna főosztályvezető asszony, Haázerné Borók Mónika osztályvezető asszony és  Malinkó Ágnes osztályvezető asszony fogadott minket, akik elmondták, hogy fontosnak tartják az ellátás biztosítását a teljes életút során, ezért kapcsolatot építettek ki a Pedagógiai Szakszolgálattal, a tankerülettel és a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatósággal. Tudják, hogy a felnőtt nappali ellátást bővíteni szükséges az autista emberek minőségi életkörülményeinek biztosítása érdekében.

Minden helyszínről nem tudunk részletesen beszámolni, de nagy örömünkre mindenhol értik az autizmusban érintett családok szempontjait, kedvezően reagáltak a hiányzó szolgáltatások fejlesztésének tervére. Több helyen felmerült az igény más városokkal való együttműködésre, tapasztalatcserére, így az AOSZ összeköti a kecskeméti Csodabogár Nappali Intézmény és a békéscsabai AUT-KÖZ-PONT Fogyatékosok Nappali Intézménye vezetőségével az erre nyitott önkormányzatokat, valamint szakmai anyagokat is biztosít a nappali intézmények tervezéséhez.