Újabb információk a nappali ellátásokról

84 alkalommal keresték meg az AOSZ Info-Pont irodahálózat munkatársai a városvezetőket személyes találkozó kezdeményezése céljából a nappali ellátások ügyében, néhány városban pedig tagszervezeteinkkel közösen dolgozunk ezen a feladaton. Idáig 37 városban éltek a személyes találkozó lehetőségével, több helyen még folyik az időpontegyeztetés.

A Klebelsberg Központtól 80 város vonatkozásában kértünk információkat az autizmusban érintett tanulók számáról, hogy ezzel az adattal is meg tudjuk támogatni igényünket. Ebben a 80 városban 7688 autista gyerek tanul, míg országosan 11.693 autista tanulót tartanak nyilván.

Több alkalommal is beszámoltunk arról a kiemelt érdekvédelmi feladatunkról, amelynek keretében a 10.000 főnél népesebb települések polgármestereit kerestük meg annak érdekében, hogy az országban minél több helyen jöhessen létre olyan nappali ellátás, ahol felkészülten tudják fogadni autista társainkat. Néhány városban tagszervezeteinkkel közösen dolgozunk ezen a feladaton, de 84 alkalommal az AOSZ Info-Pont irodahálózat munkatársai keresték meg a városvezetőket. 

Idáig 37 városban éltek a személyes találkozó lehetőségével, több helyen még folyik az időpontegyeztetés. A Klebelsberg Központtól 80 város vonatkozásában kértünk információkat az autizmusban érintett tanulók számáról, hogy ezzel az adattal is meg tudjuk támogatni igényünket. Ebben a 80 városban 7688 autista gyerek tanul, míg országosan 11.693 autista tanulót tartanak nyilván.

Szervezett intézménylátogatás lehetőségét kínáltuk az érdeklődő önkormányzatoknak a kecskeméti Csodabogár Autizmussal és Fogyatékkal Élő Személyek Nappali Intézményével és a békéscsabai AUT-PONT Alapítvány Nappali Intézményével közösen. A városok megtekinthetik az autizmus-specifikus ellátási környezetet, információkat kaphatnak az ellátás-szervezéssel, működtetéssel kapcsolatos kérdéseikre. Eddig 4 illetve 3 csoportot szerveztünk 16 város képviselőinek, de további tapasztalatszerzésre is várjuk a városokat.

Az egyes városokban kapott információkról 13 AOSZ Info-Pont irodánk Facebook oldalán tájékozódhattok. Nézzetek vissza gyakran, a közeljövőben több poszt is várható ebben a témában sok más hasznos térségi  információ mellett! Az irodák Facebook oldalának elérhetőségét megtaláljátok weboldalunkon.

Az Autisták Országos Szövetsége további érdekvédelmi összefogást kezdeményezett a városok együttműködésével, melyhez Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott támogatását kérte. A találkozóról hamarosan beszámolunk.