Új szakaszba lépett a 2. Országos Autizmus Stratégia készítése

Az új Országos Autizmus Stratégia kialakítása következő szakaszába lépett azzal, hogy a felkért szakértők által előkészített intézkedési tervek alapján elindult a közigazgatási egyeztetés.

Az első alkalomra 2021. szeptember 3-án került sor az Emberi Erőforrások Minisztériumában. A megbeszélést Dr. Simon Attila István, az Emmi szociális ügyekkel foglalkozó helyettes államtitkára hívta össze. A megbeszélésen részt vettek: Kővári Edit, az AOSZ elnöke, Havasi Ágnes, az AOSZ által felkért autizmus-szakértő, az NSZI fogyatékosságügyi és képzési igazgatói, valamint az egyes ellátási ágazatok, szakterületek képviselői.

A megbeszélés témája az autizmussal kapcsolatos kutatás és szakemberképzés volt. A megbeszélés eredményeként a továbbiakban ágazatonként és szakterületenként áttekintik a meglévő eredményeket, és további konkrét célokat tűznek ki. Kővári Edit hangsúlyozta az AOSZ álláspontját, hogy a stratégiai célkitűzések logikája ne az egyes ágazatok szerint alakuljon ki, hanem a vezérfonal az érintett személyek teljes életútját lefedő, egymásra épülő szolgáltatási és ellátási rendszer megvalósítása legyen.