Új fejlesztések és biztató jövőkép az AOSZ Napon

Mindazok számára, akik rendszeres résztvevői az AOSZ Napnak, nem okozhatott meglepetést, hogy idén is jelentős, az autista emberek, illetve az őket gondozó családtagok, szakemberek jövőjét és munkáját pozitív irányba elmozdító új projektekkel, fejlesztésekkel rukkolt elő az Autisták Országos Szövetsége.

“A biztató jövő” címmel megrendezésre került szakmai napon és az Autizmus Börzén a Szövetség ezúttal is igyekezett minden oldalról körüljárni az autizmus témáját és az autizmus spektrum legtöbb területére vonatkozó kérdés-felvetésre reagálni. Az AOSZ Napnak a Premier Kultcafé adott otthont, a szervezők pedig idén is változatos kulturális- és szakmai programokkal, témákkal és workshop-okkal készültek a jeles napra, az autizmus témájában.

Az rendezvényt Nyitrai Imre, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős helyettes államtitkára nyitotta meg és említést tett a napokkal a rendezvény előtt bejelentett DATA Projekt indulásáról, valamint az intézményi férőhelyek kiváltásának folyamatáról is, melyben a közvetlenül érintettek személyén felül jelentős szerepük van a kormányzati szereplőknek, a civil szervezetek képviselőinek és a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (SZGYF) intézményeinek is.

A nyáron megrendezett Esélyt adunk – esélyt KAPunk Fesztivál autista fellépőinek előadása keretet adott az idei szakmai programoknak: Lang Mátyás furulya-előadása nyitotta, és Buzás Krisztina ének-előadása zárta a rendezvényt.

Az elmúlt napokban került bejelentésre az AOSZ legújabb, hazánkban egyedülálló infokommunikációs fejlesztést célzó projektje, melyet az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) az Országos Fogyatékosságügyi Tanács tagjai részére írt ki. “A fogyatékkal élők mindennapjait segítő infokommunikációs alapú távszolgáltatás kialakítása” címmel meghirdetett pályázati felhívásra az AOSZ az MTA-ELTE Autizmus Szakmódszertani Kutatócsoportjával konzorciumban pályázott. A tervezett fejlesztést a konzorciumi partnerség keretében Dr. Győri Miklós, a MASZK Kutatócsoport vezetője mutatta be. A „DATA: Digitális autonómia-támogatás az autizmus spektrumon” címmel induló infokommunikáció alapú szoftver- és szolgáltatás-fejlesztéssel az Autisták Országos Szövetségének célja, hogy a XXI. századi korszerű technológiákat kihasználva támogassa az autista gyermekek és felnőttek önálló életvitelét, társadalmi részvételét. Az így létrejövő mobil applikáció és internet alapú szolgáltatás mérföldkő lehet az autista személyek autonóm életvitelének elősegítésében, így elősegítve a társadalomban való részvételüket.

AZ FSZK MONTÁZS projektjét Dr. Simó Judit, vezető szakértő mutatta be, “Járt és járatlan utak – az ellátás fejlesztése a MONTÁZS – A fogyatékos személyek számára nyújtott szakmai és közszolgáltatások hozzáférhetőségének kialakítása és fejlesztése” címmel. A MONTÁZS projekt célja a fogyatékos emberek egyenlő esélyű hozzáférésének javulása, életminőségük, önálló életvezetési képességük, társadalmi beilleszkedésük, a társadalmi életben való részvételük és szerepük növekedése.

A tavaly ősszel indult és az autizmusban érintett családok megküzdését, pszichológiai jóllétét vizsgáló országos kutatás előzetes eredményeiről számolt be az eddig beérkezett adatok alapján a MTA-ELTE Autizmus Szakmódszertani Kutatócsoport (MASZK) vezető helyettese, Vargáné Dr. Molnár Márta. A kutatás elsődleges célja az autizmus spektrumon lévő gyermekek és családjaik erőforrásainak és nehézségeinek feltárása és erre alapozva célirányos, személyre szabott – elsősorban az intézményes nevelés keretein belül működő –, szakszerű ellátási formák megalapozása. Előadásában felvázolta a kutatás következő lépéseit és beavatott annak részleteibe is, hogy a kutatás alapján kidolgozásra kerülő, az autista gyermekek integrációját megkönnyítő módszer miként fogja szolgálni az inkluzív oktatást az érintett oktatási intézményekben.

A délután részeként egymással párhuzamosan futottak az “Utazás az autizmus körül” rendhagyó osztályfőnöki órák és az intézményi kiváltásról szóló kerekasztal-beszélgetés, melyhez a nézők – mint érintett szülők – feltehették kérdéseiket a kiváltási folyamatban szereplő intézmények és szereplők képviselőinek.
A jövő szociális ellátórendszerének fejlesztésében rendkívül nagy szerepet játszó intézményi férőhelykiváltási folyamatról zajló kerekasztal beszélgetés célja az volt, hogy láthatóvá tegye a családok számára a kiváltás folyamatát az autista emberek, családjaik szemszögéből. A kerekasztal beszélgetés másfél óra időtartamban zajlott dr. Juhász Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, Szociális ügyekért és Társadalmi felzárkózásért Felelős Államtitkárság fogyatékosságügyi főosztályvezetője, Bátori Zsolt, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság főigazgatója, Horvát Krisztina, a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft. Autizmus Koordinációs Irodájának vezetője, Dr. Nagy Zita Éva, a TÁRS Projekt kutatási munkacsoportjának vezetője, Németh Zsuzsanna, az Autizmus Alapítvány pedagógusa, az autizmus ellátásban gyakorlott szakember, valamint az Autista Majorságok Hálózatának képviseletében Jakab Károlyné, az Autista Sérültekért Zalában Alapítvány elnökének képviseletével. A kerekasztal beszélgetést Kővári Edit az Autisták Országos Szövetségének elnöke vezette.
A szakmai napot a beszélgetés folytatásaként szervezett szülői workshop zárta, míg a rendezvény ideje alatt, az Autizmus Börzén várták az érdeklődőket autizmus témájú könyvekkel, innovatív fejlesztő-eszközökkel, autizmus-specifikus szolgáltatásokkal és autista társaink által készített termékekkel, melyek megvásárlásával a kiállító civil szervezeteket támogathatták a részvevők.

A rendezvényen készült fotók galériája IDE kattintva elérhető.