Tóth Balázs aranyérmet szerzett az ergóméteres para-evezős világbajnokságon!

 

Toth-Balazs_1

 

Szenzációs világcsúccsal aranyérmet szerzett Tóth Balázs az értelmi fogyatékosok paraevezős beltéri  ergóméteres világbajnokságán.

Az olaszországi Gavirateban zajló világversenyen a Csepel Evezős Klub versenyzője hatalmas küzdelemben a tavalyi világbajnok hong-kongi Tsoi Ka Minget és a hazaiak versenyzőjét, Donato Francescot maga mögé utasítva diadalmaskodott.

A versenyt evezős ergométereken bonyolították le. Ezekről az ergométerekről azt kell tudni, hogy az ezeken végzett mozgás nagyban megközelíti a vízi evezést, mind a mozgás, mind az ellenállás tekintetében.

Az újdonsült világbajnok – aki egyébként az 500 méteres távon bronzérmet szerzett – civilben konyhai kisegítőként dolgozik egy pesterzsébeti általános iskolában és heti 12 edzéssel készült az olaszországi világbajnokságra.

Tóth elmondta, hogy nem sokat pihenhet a világbajnoki cím után, hiszen már csak alig pár hónap van hátra a szeptemberben, Ecuadorban megrendezésre kerülő Global Games-ig, amely gyakorlatilag az értelmi fogyatékosok olimpiájának számít.

 „Természetesen ez világbajnoki cím további motivációt jelent az edzésekhez” – mondta az autista tünetekkel bíró sportoló nem sokkal a világbajnoki győzelem után. „Ahhoz, hogy a Global Games-en is jól szerepeljek, valószínűleg még többet kell eddzenem. De ez nekem nem gond, hiszen imádom ezt csinálni. A Global Games-t azért is várom, mert először lesz lehetőségem Európán kívülre utaznom.”

Az edzője, Karácsonyi Zsolt szerint, Balázsnak Ecuadorban is meg van minden esélye, hogy az első három közé kerüljön.

forrás: jochapress.hu

A Digi Sport riportfilmje Balázsról ITT látható.