Tóth Balázs aranyérmes Ausztráliában!

Tóth Balázs aranyérmet szerzett az Ausztráliában zajló értelmi sérültek világjátékán, az INAS Globas Games-en endométeres evezős számban! A fantasztikus eredmény mellett az autista sportoló Tóth Balázsra szombat hajnalban újabb megmérettetés vár: egyéni 1000 m és egy csapat váltó 500 m-es versenyszámokban.

Tóth Balázst a fogyatékos emberek sportja iránt érdeklődők számára nem kell bemutatni, a sikeres sportember 2019 októberében három számban indult az Ausztráliában rendezett Inas Global Games-en. Az értelmi sérültek világjátékán tizenöt sportágban közel ötven ország több mint 1000 versenyzője méri össze tudását. Balázs, előbb a 2000 méteres versenyszámban 5. helyen végzett 7:23.4-es idővel, ám alig egy órával később 500 méteren 1:32.7-es eredménnyel holtversenyben az ecuadori Xavier Manobandoval, megosztva aranyérmet szerzett.

Az Autisták Országos Szövetsége szívből gratulál a szép eredményhez Tóth Balázsnak és az őt felkészítő szakembereknek! Pályafutásához további sok sikert kívánunk!

Balázs 30 órás utat követően október 20-án 12:00 óra körül érkezik haza Ausztráliából!

Ha szeretnél Te is ott lenni és gratulálni neki, csatlakozz az alábbi eseményhez:

https://www.facebook.com/events/403670363631819/?active_tab=about

Tóth Balázs

Tóth Balázs 30 éves autista fiú. Egyetlen találkozáson múlt a jövője: megismerkedett Karácsonyi Zsolttal, a csepeli evezős klub edzőjével, aki felfedezte Balázs rejtett képességeit. Kilátásai a sportnak köszönhetően teljesen megváltoztak, egészséges életet él, napjait kitöltik az edzések.

Jelmondata:  “Minél magasabbra jut valaki, annál nehezebb. De sohasem szabad elveszíteni a hitet, és sohasem szabad feladni. Ha feladod, vesztettél. Nem számít, hogy honnan jössz, s ki vagy, de soha ne add fel az álmaidat!”

2015 áprilisában aranyérmet nyert az Olaszországban rendezett ergométeres para-evezős világbajnokságon.

Nem sokáig pihenhetett, tovább folytatta a felkészülést az ecuadori Global Gamesre. Akkor így nyilatkozott:

„Ahhoz, hogy a Global Games-en is jól szerepeljek, valószínűleg még többet kell edzenem. De ez nekem nem gond, hiszen imádom ezt csinálni!”

Kitartásának köszönhetően innen is kétszeres ezüstéremmel távozott.

2016-ban az Autisták Országos Szövetsége a NIOK Alapítvány Adjuk össze! kampánya segítségével gyűjtést indított Tóth Balázs felkészüléséhez az Evezős Világbajnokságra, 57 adományozó nagylelkű támogatásával sikerült összegyűjtenünk a 380 000 Ft-ot Balázs számára.

A 2018-as Ergométer Világbajnokságon 1000 m-es távon Férfi PR 3 ID kategóriában 3:22.2-es idővel ismét világbajnoki aranyéremmel zárt.