Autizmusbarát szolgáltatások a kereskedelemben

 

Az Autisták Országos Szövetsége elektronikus kérdőív segítségével felmérte az autista vásárlók és családjaik vásárlási szokásait és a több, mint 200 beérkezett válasz segítségével, 20 fős társadalmi szemléletformálásban tapasztalt animátor csapatával felkészítő programot dolgozott ki az autizmusbarát vásárlás támogatására.

Autista társaink gyakran nem értik jól a másik ember szándékait, közléseit, érzelmeit, a társas együttműködést igénylő helyzetekben megértést, segítséget igényelhetnek. Előfordulhat, hogy saját érzéseiket és vágyaikat, igényeiket nehezen, vagy szokatlanul fejezik ki, nehezen alkalmazkodnak új és váratlan helyzetekhez. Nehézséget okozhat számukra a kommunikáció, a rövid és egyértelmű információk nagy segítséget jelentenek nekik. Autista társaink egy részének érzékszervei érzékenyek, ezért nagyon nehéz elviselniük már az átlagos zajokat, szagokat, fényeket is.

Megkönnyítheti számukra a vásárlást az ingerek csökkentése és a munkatársak ismeretszerzése. Animátorainktól pontos és szakszerű ismereteket kapnak az autizmusról, az autista személyek és családjaik vásárlás során jelentkező nehézségeikről. Minden kereskedelmi egységnek van lehetősége információt szerezni és a segítségünkkel információt nyújtani dolgozói számára, így megértő, támogató környezetet teremthetnek autista társainknak és családjaiknak.

Szövetségünk elsőként a Decathlon áruházlánccal kezdett el együttműködni. 2018. júliusától a Decathlon 24 hazai áruházának dolgozóinak kaptak felkészítést animátorainktól az októberben induló „csendes nyitvatartáshoz”.

A Decathlon áruházai példaértékű kezdeményezése keretében a csendes nyitva tartás ideje alatt:

  • Amennyiben szükséges a kasszasorban előreengedik az érintett családokat
  • Ha az autizmussal érintett ember segítő kutyával él, akkor a kutyusát beengedik az áruházba
  • Hangosbemondókat csak biztonsági esetben használják
  • Nem szolgáltatnak zenét, az áruház csendesen üzemel
  • Csökkentik a világítást
  • Minden kasszában a zaj kiszűrését szolgáló fülvédőket tartanak
  • Az áruházi monitorokon visszaszámláló órát működtetnek, így az autista vásárlók számára egyértelművé és kiszámíthatóvá az ingerszegény időszak vége és nem éri őket váratlanul az újra és hirtelen induló fény és hanghatás

A TÖBB, MINT CSENDES NYITVA TARTÁS program keretein belül képzett animátoraink lehetőséget nyújtanak más kereskedelmi egységek számára is, hogy dolgozóikkal és a vásárlóikkal megismertessék az autizmussal élők mindennapjait és az autizmusbarát vásárlás ismérveit. Azon szolgáltatásokat, akik vállalják a közös felkészülést és kialakítják az autizmusbarát szolgáltatásnyújtás körülményeit az Autisták Országos Szövetsége holnapján feltünteti és a szolgáltatásban használható autizmusbarát logó átadásával ismeri el.

Ha szeretne a programunkban részt venni, akkor írjon nekünk az animator@esoember.hu címre, ahol az animátor hálózat koordinátora szívesen válaszol felmerülő kérdéseikre.