Tiltakozik az Autisták Országos Szövetsége a 24.hu cikke miatt

Az Autisták Országos Szövetsége tiltakozását fejezte ki a 24.hu oldalán 2022. február 24-én közölt, az autizmussal élő emberek és családjaik, valamint az őket segítő szervezetek számára elfogadhatatlan írással kapcsolatban.

Felhívtuk az online kiadvány figyelmét arra, hogy az “autista” szó használata olyan szövegkörnyezetbe helyezve, ahol negatív jelzőként használja valaki, a teljes autizmusban érintett közösség számára elfogadhatatlan.

Az autizmussal élő emberek és családjaik egy életen át küzdenek a társadalomba való beilleszkedésért. A gyakori megbélyegzés és kirekesztettség miatt az autizmusban érintett emberek, illetve az az autista gyermeket nevelő családok helyzete, mindennapjai elég megterhelőek. Az ilyen és ehhez hasonló cikkek tovább súlyosbítják ezt a társadalmi attitűdöt, nehezebbé teszik az integrációt és a társadalmi elfogadást.

Mély elítélésünket és tiltakozásunkat fejeztük ki nemcsak a nyilatkozóval szemben, de a szerkesztőség irányába is, aki lehetővé tette a cikk közlését. Felszólítottuk a 24.hu szerkesztőségét, hogy az említett írást azonnal távolítsa el oldaláról, illetve gyakoroljon gesztust az autizmusban érintett emberek és családjaik felé!

A 24.hu-nak küldött tiltakozó levél itt olvasható.