Tesó program – A Mozaik Egyesület kezdeményezése autista gyermeket nevelő családok számára

A Mozaik Egyesület komplex programot indít autista gyermeket nevelő családok számára, melynek központjában az autista gyermek testvérének sajátos helyzete áll.

A programban csoportot szerveznek a szülők, illetve az autista gyermek testvérei számára. Az autizmusban érintett gyermekek részére gyermekfelügyeletet biztosítanak.  A program csoki készítő foglalkozással zárul a KockaCsokiban.

Programelemek:

Testvércsoport: 6-12 éves gyermeket várnak, akiknek a testvére érintett autizmusban. A résztvevő gyerekek legalább egy szülőjét is várják a szülőcsoportba. A tesó csoport öt alkalom során játékos formában, művészetterápiás eszközökkel segíti a gyerekeket abban, hogy gondolkodjanak különleges élethelyzetükről, felismerjék az abban rejlő kihívásokat, lehetőségeket.

A csoportot vezeti: Fischer Gabriella gyógypedagógus, családterapeuta és Mészár Zsófia gyermek és ifjúsági klinikai és mentálhigiénés szakpszichológus

Szülőcsoport: Ebbe a csoportba testvér csoportban részt vevő gyerekek szüleit várjuk. A szülők csoportjának résztvevői olyan gyakran felmerülő kérdésekről beszélnek, mint pl, hogy hogyan tartsunk egyensúlyt az autizmusban érintett és nem érintett gyermek nevelésében, mikor és hogyan közöljük a gyerekekkel a diagnózist, vagy, hogy bevonható-e a testvér az autista gyermek körüli teendőkbe. A program nagyban épül a résztvevők interakcióira, így a szülők egymástól is tanulhatnak, jó gyakorlatokat ismerhetnek meg.

A csoportot vezeti: Kapitány Imola érintett szülő, szociális munkás

Gyermekfelügyelet: Az autizmusban érintett gyerekek számára gyermekfelügyeletet biztosítunk azért, hogy a családoknak könnyebb legyen a programon való részvétel. 

Csokoládé készítő foglalkozás: A programot közös csoki készítés zárja a KockaCsokiban, melynek időpontját a későbbiekben egyeztetik a szervezők.

A csoport foglalkozások időpontjai:

2021.09.26. vasárnap, 15 óra

2021.11.07. vasárnap, 15 óra

2021.11.28. vasárnap, 15 óra

2021.12.12. vasárnap, 15 óra

2022.01.30. vasárnap, 15 óra

Helyszín: Bagolyzug Foglalkoztató- és Fejlesztőház 2330 Dunaharaszti, Erzsébet utca 23-25.

Részvételi díj: 5000 Ft/család

Jelentkezés: a jelentkezési lap kitöltésével.

Jelentkezési határidő: 2021. szeptember  17.