Tartalmas Pihenés tábor az AutiSpektrum Egyesületnél

Augusztus 08-tól 12-ig  zajlott le a nagy sikerű Tartalmas Pihenés tábor az AutiSpektrum Egyesületnél 13 autista gyermek, és 5 szülő részvételével.

Olvassátok el élménybeszámolójukat:

“Bár a táborban intenzív fejlesztés zajlott, minden nap volt lehetőség pihenésre, szabad játékra, önfeledt kikapcsolódásra is. A gyerekek naponta vettek részt autizmus specifikus babzsákos szociális-kommunikációs készségfejlesztő foglalkozáson és zeneterápiás workshopon, mozgásfejlesztésen. A hét során voltak képzőművészeti workshopok, két alkalommal jártak nálunk terápiás kutyusok, és háromszor voltak lovasterápiás foglalkozáson. A foglalkozások kiscsoportos formában zajlottak.

Komplex fejlesztő táborunkban minden évben tartunk egy-egy alternatív délutánt, járt már nálunk csillagász, lufibohóc, bűvészek… Idén Talián Zsolt taekwon-do mester tartott a fiataloknak izzasztó, de élvezetes foglalkozást.

Voltak igazán nagyszerű pillanataink a tábor ideje alatt. Például akkor, amikor azok a gyerekek, akik féltek a kutyáktól, a végére már örömmel vettek részt a kutyaterápiás foglalkozáson. Ugyanez igaz volt a lovaglásra is: nagy boldogság a lóháton, pedig eleinte tartottak a lovaktól a gyerkőcök. Az egyik nagyfiú többször elmondta, hogy ő nem egy harcos alkat, és nem akar részt venni a taekwon-do foglalkozáson, mégis a végére látható lelkesedéssel, oroszlánként ütötte a pajzsot (kényszerítés nélkül, nem volt kötelező).

A résztvevő szülők a gyerekektől külön, de biztonságot nyújtó közelségben tartózkodtak.  A hét folyamán két vendégünk is volt, akik egy-egy napot töltöttek velük: hétfőn Cseke Gabriella klinikai szakpszichológussal, csütörtökön Farkas Gyöngyi gyógypedagógussal beszélgettek a szülői szerepről, a nehézségekről, a megoldási lehetőségekről. Három alkalommal a szülőknek is volt zenés-dobos, stresszoldó, élményt nyújtó foglalkozás, mindenki nagy örömére. A szülők már tavaly is belekóstolhattak a dobolásba, de idén volt néhány nagyon klassz alkalom, amikor valódi együttállással igazi zene szólalt meg, mindannyiunk örömére.”