Tartalmas Pihenés tábor a „Lásd a világot autista szemmel” Egyesületnél

A „Lásd a világot autista szemmel” Egyesület 2022. augusztus 8. és 12. között szervezte meg Tartalmas Pihenés táborát. 10 gyermeket fogadtak, akikre minden nap 5 autizmusban jártas segítő vigyázott. A tábor központja a Cserkúti Élménytér volt.

Olvassátok el élménybeszámolójukat:

„A tábor megszervezése során nagy hangsúlyt fektettünk az autizmus specifikus környezet kialakítására, és a gyermekeket megismertük, készségeiket felmértük a tábor előtt. Minden gyermeknek személyre szabott napirendje volt, a teret és a programokat strukturáltuk. Folyamatábrákkal is segítettük a mindennapi tevékenységeket. Közös programokat szerveztünk nem érintett gyerekekkel, hogy az egyesületünk számára fontos szemléletformáló, autizmusspecifikus látásmódot is becsempésszük a táborba.

A gyermekek közül sokan még nem voltak táborban, így sok új élménnyel gazdagodtak, új tevékenységekkel ismerkedtek meg. Felsorolni is nehéz, mennyi sikert könyvelhettünk el ezen a héten.

Az egyik kisfiú még sosem utazott kisvasúton. Anyukája nagyon félt, hogyan fog reagálni erre az új élményre. Csodálatos volt, hogy a segítők támogatásával mennyire élvezte a programot.

Az a fiú, aki kevés ételt fogad el, és nehezen nyit az új ízek irányába, a táborban több új kekszet is megkóstolt, és kis dobozos üdítőt is ivott szívószállal. Egy másik gyerek új fagylaltízt próbált ki, az “áfunyát” 🙂

Olyan táborozónk is volt, aki nem szereti, ha koszos lesz a cipője, sokszor ki is borul tőle. A táborban egy kis segítséggel ugyan, de mégis jól viselte, amikor az egyik társa összekoszolta a cipőjét.

Az a fiú, aki máskor nem akarja megfogni séta közben a felnőttek kezét, már az első sétát követően boldogan nyújtotta a kezét. Egy másik gyerek séta közben mindig a szülei kezébe kéretőzik fel, a táborban azonban a csapattal együtt sétált minden kirándulós programon.

Volt aki imádta, hogy nem csak könyvből, hanem diavetítővel is felolvasunk neki.

Egy kislány csütörtök reggelre elfáradt, a szülők elmondása alapján eddig maximum 3 napig tudták táborba vinni. Hozzánk is fáradtan érkezett, és haza akart menni. De sikerült elterelni a figyelmét, és egy órával később “imádom” kiáltások közepette ugrált a habokban a tűzoltós habpartin.”