Szeretne életet menteni? Most megteheti!

légyhős

Felmérések szerint Magyarországon jelenleg mindössze minden hatodik ember alkalmas arra, hogy adott esetben segítséget nyújtson baleset esetén. A többség nem tud, vagy nem mer. A szakismeretek hiánya, illetve a bizonytalanság a legfőbb akadályozó tényező. Fontos lenne, hogy az elsősegélynyújtás természetes és rutinszerű feladat legyen mindenki számára. Ennek okán minden évben ősszel megrendezik az Elsősegélynyújtás Világnapját.

Idén szeptember 13-ára esett ez a nap. A program keretein belül bemutattak egy új, mobiltelefonra letölthető alkalmazást (ún. applikációt), melynek célja megoldást nyújtani a fentebb említett problémákkal kapcsolatban.

Az Elsősegélynyújtás- Mit kell tennem? elnevezésű mobil alkalmazás megoldást jelenthet azok számára, aki nem mernek segíteni balesetet szenvedett társaiknak. Az OMSZ és WEBBeteg.hu egészségportál által közösen kidolgozott alkalmazás egyszerre segít az elsősegélynyújtási ismeretek elsajátításában, illetve nyújt gyorsan elérhető konkrét tanácsokat bármilyen váratlan helyzetben. A tömör áttekinthető utasításokat informatív ábrák és képek is támogatják, ezzel segítve a mozdulatsorok helyes kivitelezését.

Két évvel ezelőtt, az Elsősegélynyújtás Világnapján bemutatott app sikeressége vitathatatlan. Ez idő alatt az első ingyenesen elérhető magyar nyelvű elsősegély segédletet már közel 80 ezren töltötték le iOS vagy Android platformra, és a letöltők száma folyamatosan növekszik. Mindemellett a több mint heti 700 aktív felhasználó bizonyítja az alkalmazás szükségességét.

Amennyiben úgy érzi az elsősegély tanfolyamon tanult ismeretei támogatásra szorulnak, vagy csak biztosabb a tudása, ha zsebében tudja ezt a segédletet, töltse le az Elsősegély mobilalkalmazást és ne legyen bátortalan használni, ha szükséges. Legyen szó akár arról, hogy a vasárnapi ebédnél félrenyel egy családtagunk, vagy a szívinfarktusra gyanakszunk egy munkatársunknál, vagy éppen erőteljes allergiás rohamunk van, az alkalmazás megmutatja, mi a teendő.

https://itunes.apple.com/hu/app/elsosegely-mit-kell-tennem/id552900421?l=hu

https://play.google.com/store/apps/details?id=hu.h2online.elsosegely