Szemléletformáló óra az autizmus világnapján

Április másodikán, az autizmus világnapján tartott sajtótájékoztatóján az autista emberek társadalmi elfogadására hívta fel a figyelmet Kővári Edit, az AOSZ elnöke.

“Szeretnék felhívni a figyelmet arra, hogy gyermekkorban sokat lehet tenni az elfogadásért, ennek érdekében 2010 óta fut egy programjuk, amelynek keretében iskolai közösségeknek nyújtanak információt játékos formában az autisták mindennapjairól.”

A programmal már több mint nyolcezer gyereket értek el – közölte az AOSZ elnöke. Hozzátette, szeretnének többet tenni az autisták szakszerű oktatásáért is, hogy az autista gyerekek növekvő számára reagálni tudjon a rendszer.

A rendhagyó osztályfőnöki órát megelőző sajtótájékoztatón részt vett Oravecz Lizanka, az Autista Vagyok videóblog szerzője, akit felnőttként diagnosztizáltak autizmus spektrumzavarral. Az előadás során a gyerekek megtudhatták, hogy az autizmusnak számos formája van, az állapot sokszor láthatatlan, ránézésre nem feltétlenül lehet megállapítani valakiről, hogy autista. Megtanulhatták továbbá, hogy milyen nehézségekkel találják szemben magukat a hétköznapokban az autisták és milyen kihívásokkal szembesül egy autista ember családtagja.

Fülöp Attila, az EMMI államtitkára a sajtótájékoztatón kiemelte, fontos az “érzékenyítés” elkezdése már gyerekkorban, hogy felnőve az emberek elfogadják, természetesnek tekintsék az autizmust. Közölte, ezen a héten hirdetik ki annak a pályázatnak az eredményeit, amelynek keretében 190 millió forintos kiegészítő támogatást kapnak az autistákat ellátó civil szervezetek által fenntartott bentlakásos intézmények. Felidézte azt is, hogy szintén kormányzati támogatással valósul meg az Autisták Országos Szövetsége (AOSZ) által kifejlesztett infokommunikációs alapú akadálymentesítő alkalmazás, a Digitális autonómia támogatás (Data) program, amelyre 450 millió forintot fordítottak.

A sajtótájékoztatót követő osztályfőnöki órán a gyermekek játékos formában ismerkedhettek meg az autizmus spektrumzavar tüneteivel.

Az alábbi linken 24:03 perctől megtekintető az eseményről készült részlet:

https://www.mediaklikk.hu/video/hirado-2019-04-02-i-adas-9/

Budapest, 2019. április 2. Oravecz Lizanka (j), az Autista Vagyok videóblog szerzõje autizmus témájú szemléletformáló órát tart az autizmus világnapja alkalmából az Újlak utcai Általános Iskolában 2019. április 2-án. MTI/Kovács Tamás
Budapest, 2019. április 2. Oravecz Lizanka, az Autista Vagyok videóblog szerzõje, Fülöp Attila, az Emberi Erõforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelõs államtitkára és Kõvári Edit, az Autisták Országos Szövetségének elnöke (b-j) autizmus témájú szemléletformáló órát tart az autizmus világnapja alkalmából az Újlak utcai Általános Iskolában 2019. április 2-án. MTI/Kovács Tamás