Sikeresen zárult a szociális ágazatban dolgozók tavaszi továbbképzése

Az Autisták Országos Szövetsége május 2-6. között ismét megtartotta 40 órás „Autizmussal élő személyek támogatása a szociális ellátásban” T-05-022/2021 online továbbképzési programját a szociális területen dolgozók szakemberek számára.

A pontszerző képzés 24 fő részvételével egy hétig tartott, és sikeres online vizsgával zárult. Az ország különböző településeiről, 12  intézményből érkező résztvevők nyitottan és érdeklődően csatlakoztak az előadásokhoz. A képzés során elméleti és gyakorlati feladatokon keresztül kaphattak képet az autizmus spektrum sokszínűségéről, egyediségéről, az egyéni megközelítés fontosságáról. 

Szövetségünk ezúttal is az Autizmus Alapítvány tapasztalt szakembereit kérte fel oktatónak. Az előadásokon hangsúlyosan jelentek meg az autizmus specifikus ellátás evidencia alapú, tudományosan igazolt gyakorlati módszerei. Az intézményes ellátásban az autizmus és a korszerű módszertani támogatás ismerete elengedhetetlen, amit a résztvevők képzés utáni visszajelzései is alátámasztottak:

„Én eddig idősek otthonában dolgoztam. Nem régóta vagyok autista személyekkel, ezért nem is tudtam sok mindenhez hozzászólni. Köszönöm ezt az 5 napot, nagyon sokat tanultam önöktől!”

“Köszönöm a lehetőséget, hogy részt vehettem a képzésen. Számomra nagyon értékes információkkal szolgált ahhoz, hogy a fiatalokkal hatékonyabban tudjak együttműködni. Köszönöm a szervezést, és azt hogy az előadók hatalmas tapasztalatukat és tudásukat megosztották velünk.”

„Felnőtt, fogyatékkal élő és pszichés problémákkal küzdő emberek ellátásával foglalkozó intézményben dolgozom. Autista lakónk eddig még nem volt, most költözött be az első autista fiatal fiú. Ezzel egy elég problémás időszak kezdődött el az intézményünk életében. Azt már látjuk, hogy egy erős szakmai háttér nélkül elveszünk. Azért is vagyunk itt. Az intézményünkben egy új szakmai gondolkodás indul el, aminek 1. lépése ez a képzés. Rengeteget tanultunk az elmúlt 5 napban. Köszönjük!”

A továbbképzés sikere és az általa nyújtott tudás iránti igényt látva az Autisták Országos Szövetsége további tanfolyamok lebonyolítását tervezi, hogy a szociális ágazatban dolgozó szakemberek minél szélesebb köre mélyíthesse el elméleti és gyakorlati tudását az autista személyek támogatása kapcsán.

A képzésről további tájékoztató és előregisztráció a felnottkepzes@esoember.hu címen kérhető.