Sikeresen zárult a szociális ágazatban dolgozók képzése

Az Autisták Országos Szövetsége „Autizmussal élő személyek támogatása a szociális ellátásban” címmel szociális minősített továbbképzést indított. Az egyenként öt napig tartó képzések 6 alkalommal kerültek lebonyolításra összesen 150 résztvevővel, a járványhelyzet miatt személyes jelenlét helyett az online térben. A jelentkezők száma messze meghaladta a képzés által biztosított férőhelyek számát. Ez is bizonyítja, hogy a szociális ágazatban dolgozó szakemberek körében valós igény van arra, hogy minél többet tudjanak az autizmus spektrum fogalmáról, tüneteiről és az autizmusban érintett személyek szükségleteiről. A résztvevők nyitottan és rendkívüli tudásvággyal vettek részt az előadásokon, ahol elméletben és gyakorlati feladatokon keresztül is képet kaptak a spektrum sokszínűségéről, egyediségéről, az egyéni megközelítés fontosságáról. 

A résztvevők magasan képzett, az autizmus spektrumzavar vizsgálati területén kiemelkedő oktatók segítségével, iránymutatásával fejleszthették specifikus autizmus tudásukat és kompetenciájukat az autizmusban érintett személyek szakszerűbb támogatásának érdekében. A képzésekben hangsúlyosan jelentek meg az autizmus specifikus ellátás evidencia alapú, tudományosan igazolt gyakorlati módszerei. Az intézményes ellátásban az autizmus és a módszertani támogatást nyújtó korszerű ismeretek és módszerek ismerete elengedhetetlen, amit a résztvevők képzés utáni visszajelzései is alátámasztottak:

  • „Köszönjük! Nagyon sok jó és a munkánkban hasznos információt kaptunk.”
  • „Köszönöm szépen, tartalmas, jó képzés volt!”
  • „Köszönöm a lehetőséget. Nagyon hasznos volt.”
  • „Köszönjük. Nagyon érdekes volt és hasznos tanácsokat hallhattunk.”
  • „Én támogató szolgálatos vagyok. Sokat tanultam, rengeteg újat hallottam.Köszönöm!”
  • „Köszönjük, nagyon tartalmas volt. Sok hasznos dologgal bővült a tudásom.”
  • „Köszönjük szépen az egész hetet, a jobbnál jobb órákat!

A képzések sikere és az általuk nyújtott tudás iránti igényt látva az Autisták Országos Szövetsége célul tűzte ki további tanfolyamok lebonyolítását a jövőben. E cél megvalósulása nagyban segítheti, hogy a szociális ágazatban dolgozó szakemberek minél szélesebb köre elmélyíthesse elméleti és gyakorlati tudását az autizmussal élő személyek támogatása kapcsán.

A  képzési program az EFOP-1.1.5-17-2017-00007 kódszámú „DATA: Digitális autonómia-támogatás az autizmus spektrumon” elnevezésű projekt keretében valósult meg, a résztvevők számára ingyenes volt.